De ondertekenaars van het convenant.
De ondertekenaars van het convenant. ©FotostudioWierd

Samenwerking bij hulp schuldproblemen in Dronten: „Dit is geen bemoeizucht”

Algemeen

DRONTEN - Een groot aantal partijen heeft gisteren een convenant voor de schuldhulpverlening ondertekend. Zij willen bijtijds helpen als inwoners in de problemen dreigen te komen. „Dit is geen bemoeizucht”, benadrukt wethouder Peter van Bergen, „Als mensen het niet willen, zijn we ook weer weg. Maar als we welkom zijn, kunnen we het gesprek aangaan en kunnen we hulp bieden.”

„We zien dat een aantal inwoners schulden heeft, hoge schulden, en dat belemmert hen in het meedoen in de samenleving”, aldus de wethouder. Hulp voor die mensen werkt het best als de instanties er vroegtijdig bij zijn: „En daarvoor hebben wij nu het team ‘Geldstress’ opgezet. Op het moment dat er signalen van betalingsachterstanden zijn, proberen we in gesprek te gaan met mensen.”

Onaangekondigd huisbezoek

Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) gaat inwoners bezoeken die achterstanden hebben in het betalen van de vaste lasten: „Het team Geldstress gaat onaangekondigd bij de inwoner op huisbezoek en bespreekt samen met de inwoner de financiële situatie.”

Behalve de gemeente en MDF doen ook OFW, Vitens en de landelijke zorgverzekeraars mee in het team Geldstress. „We hopen dat meer partijen zich hierbij aansluiten”, stelt Nathalie Crone van OFW.