Coloriet De Regenboog
Coloriet De Regenboog ©maartenheijenk.nl

Sterfgeval bij tweede coronagolf in De Regenboog: „Het virus is niet weg!”

Algemeen

DRONTEN - Bij woonzorgcentrum De Regenboog is voor de tweede keer het coronavirus geconstateerd. Daarbij is één bewoner overleden. Dankzij de ervaringen van de eerste golf werd de besmetting snel ontdekt door zorginstelling Coloriet. Hierdoor kon het probleem geïsoleerd worden op één woongroep.

Coloriet neemt al vanaf het begin zelf coronatests af en laat deze in een gevalideerd laboratorium onderzoeken. Dat gebeurt regelmatig en de resultaten zijn doorgaans binnen 24 uur beschikbaar. Toen één van de bewoners klachten kreeg, kon dan ook al snel vastgesteld worden dat het om COVID-19 ging.

Goed voorbereid

De ervaringen met de eerste golf in april hebben ervoor gezorgd dat De Regenboog deze keer beter voorbereid was. De woongroep ging meteen op slot en ook beide naastgelegen woongroepen gingen uit voorzorg in quarantaine.

Al deze bewoners en medewerkers zijn twee keer getest. Daarbij bleek dat er bij de buren geen besmettingen waren. Hun quarantaine is vandaag opgeheven. Bij deze naastgelegen woongroepen is nu ook weer bezoek mogelijk volgens de bestaande coronaregels.

Meerdere gevallen

De getroffen woongroep in De Regenboog telt acht bewoners. Over de aantallen besmettingen bij die ene groep doet Coloriet geen uitspraken. Wel zegt de zorginstelling dat het om meerdere positieve tests gaat en dat ook enkele medewerkers besmet zijn geraakt.

Coloriet heeft voldoende tests en beschermingsmiddelen voorhanden. Deze keer was er ook voldoende bescherming voor de dierbaren van de overleden bewoner. Zij konden daardoor tijdens de terminale fase op bezoek komen en persoonlijk afscheid nemen. Ook gingen in de rest van het woonzorgcentrum de bezoeken en welzijnsactiviteiten door: „We zijn nu in staat om maatwerk te leveren.”

Met z’n allen

Van de getroffen woongroep is een zogenaamde ‘cohort-afdeling’ gemaakt met onder andere een sluis. Ook zijn de roosters voor de medewerkers aangepast en zijn sommige vakantieverloven in overleg ingetrokken. „Je merkt meteen weer een sfeer van: we gaan dit met z’n allen doen”, aldus communicatie-medewerker Mariëlle Steeneveld.

Coloriet roept de samenleving op om zich aan de coronamaatregelen te houden: „Het virus is niet weg! Help elkaar en help ook de zorg!”