Georgette Rozendaal en Ulco Sijmonsma
Georgette Rozendaal en Ulco Sijmonsma ©maartenheijenk.nl

Bewoners De Noord willen ‘hun’ beeldje terug: „Historisch gezien hoort-ie hier”

Algemeen

DRONTEN - Het bronzen kunstwerk De Polderpioniers moest aan De Noord plaats maken voor een appartementencomplex. Dankzij een actie van bewoners van het Heuvelperk is het beeldje door de gemeente in mei aan De Helling geplaatst. Bewoners van De Noord zijn nu een petitie gestart om de pioniers terug te krijgen op de plek waar-ie volgens hen historisch gezien hoort.

Het beeldje is in 1977 aan De Noord geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede, de eerste gemeentesecretaris van Dronten. Het kwam tot stand na een inzamelingsactie. Kees Jansen maakte een man in werkkleding, die zijn vrouw wijst op de wijdheid van het polderlandschap rondom hen.

DeDrontenaar.nl sprak met de initiatiefnemers van de petitie: Georgette Rozendaal en Ulco Sijmonsma, beiden bewoners van De Noord.

Vanwaar deze petitie?
„De Polderpioniers moesten indertijd wijken voor het appartement Dierenweide. Wij hebben daartegen als straat samen met een heleboel medestanders geageerd. We vonden het een nare plek voor die appartementen en we vonden het jammer dat De Polderpioniers moesten verdwijnen.”

Hebben jullie toen ook al aangegeven dat De Polderpioniers terug moesten komen?
„Er zijn avonden geweest over de herinrichting van De Noord. Daar hebben we iedere keer gezegd: dat beeldje niet vergeten, dat moet terug naar z’n oorspronkelijke plek! En wat schetst onze verbazing? Ineens staat hij aan het Heuvelpark. Dat hadden die bewoners vlot voor elkaar… Wij zijn daar nooit in gekend.”

Dus dat appartementencomplex is jullie min of meer door de strot gedouwd en nu is ook nog het beeldje weg.
„Ja, nu is het beeldje ook nog gekaapt.”

Gekaapt? Is dat niet een beetje overdreven?
„Natuurlijk, er zijn ergere dingen aan de hand in de wereld. Maar zo voelt het wel.”

Waarom is die locatie aan De Noord voor jullie zo belangrijk?
„Hij stond aan De Noord en hij hoort historisch gezien aan De Noord. Daarom worden we ook gesteund door historicus Frits Schmidt en door meneer Griede.”

Maar er is toch niet zoveel mis met die nieuwe plek aan De Helling?
„Hij komt daar helemaal niet tot z’n recht. Als hij nou een schitterende plek had gekregen, dan had ik me daar nog wel in kunnen vinden. Niemand die ‘m ziet. Hij staat er al vanaf mei, maar iedereen rijdt eraan voorbij. Mensen vragen mij: staat hij nog in de opslag? Er staan auto’s voor, het is gewoon geen mooie plek. Daar moet hij zo gauw mogelijk weg. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten.”

Waar moet het beeld wat jullie betreft dan precies komen?
„De oude plek is niet meer de mooiste plek, daar staan nu de appartementen. Waar precies, dat maakt ons niet eens zoveel uit. Als hij maar van alle kanten goed zichtbaar is. Dat is ook de wens van de heer Griede. Wat bijvoorbeeld een mooie plek zou zijn, is bij de ingang naar De Dukdalf. Of op de heuvel bij de kruising van De Noord met De Helling en de Werfstraat. We willen daarover graag met de gemeente in gesprek.”

Er moet een mooie nieuwe brug komen. Kan hij niet in het ontwerp voor die brug worden meegenomen?
„Dat zou misschien het overwegen waard zijn.”

Hij is natuurlijk niet stilzwijgend aan het Heuvelpark geplaatst. Die bewoners hebben nadrukkelijk de publiciteit gezocht.
„Dat was in januari, toen was ik op vakantie. Ik heb dat nooit meegekregen. Het is jammer dat wij er als bewoners van De Noord niet in betrokken zijn. Ze hebben het op eigen gelegenheid een beetje naar zich toegetrokken. Dat is hun goed recht, net zoals het het ons goed recht is om te proberen ‘m weer terug te krijgen.”

Hebben jullie de initiatiefnemers van het Heuvelpark al gesproken?
„Nee. Zij hebben ons nergens in gekend, dus wij voelen ons niet zo geroepen om dat andersom wel te doen. Ze zijn van harte uitgenodigd om onze petitie te ondertekenen!”

Wat gaan jullie nu doen?
„De gemeente gaat er uiteindelijk over. Wij gaan de petitie aanbieden aan de gemeente.”

Hoe zijn tot nu toe de reacties?
„We hebben de petitie gisteravond laat online gezet en nu (zaterdagmiddag - red.) zijn er al 120 reacties. Ik had wel veel reacties verwacht, maar zo snel en zo veel, dat verbaast ons ook. Er zitten mensen bij die ik helemaal niet ken.”

Petitie

Het beeldje werd in mei geplaatst bij het Heuvelpark.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden