Afbeelding
©maartenheijenk.nl

6 FOTO'S | Gezondheidsklachten aan de Koolzaadhof leiden opeens tot saamhorigheid

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - „Er was hier nooit zoveel saamhorigheid”, vertelt Bianca van Loveren over de sfeer aan de Koolzaadhof in Biddinghuizen. Gezamenlijke gezondheidsklachten brachten de buurt bij elkaar. Opeens zijn er allerlei activiteiten en gisteren werd de Nationale Burendag gevierd.

Hoe zat dat met die gezondheidsklachten? Bianca: „Er staan hier platanen. Van de vruchten komen duizenden haartjes vrij. Bij de één leidde dat tot abcessen, bij de andere tot luchtweginfecties. Dat wisten we niet van elkaar. Toen we daar achter kwamen, zijn we samen naar de gemeente gegaan. De gemeente heeft de bomen gesnoeid, zodat ze dit jaar hopelijk geen vruchten afwerpen.”

IJzer smeden

Opeens was er dus wel saamhorigheid? „Ja, dat zouden we eerst even aankijken, maar de hele buurt was enthousiast en toen hebben we gezegd: je moet het ijzer smeden als het heet is”, legt de initiatiefneemster uit, „We hebben een budget aangevraagd bij het leefbaarheidsfonds en bij Samen Actief.”

„Zo is dit plein ontstaan, is er een buurtapp ontstaan en zijn er allerlei leuke activiteiten ontstaan. Er kwam een kerstborrel, er kwam een buurtbarbecue en toen kwam Burendag op ons pad. Sommigen hebben meegeholpen met de voorbereidingen, anderen helpen de kinderen bij het knutselen en weer anderen sluiten vanavond aan bij de barbecue.”

Vrijwel iedereen

De Koolzaadhof is vrij groot. Rond het centrale plein is vrijwel iedereen actief, in de hofjes is de betrokkenheid iets minder. „Maar we hebben de hele straat uitgenodigd en tot nu toe is iedereen heel positief”, weet Bianca, „Een enkeling vindt het niet zo leuk dat de straat is afgesloten, maar voor ons gaat de veiligheid van vooral de kinderen boven alles. En ach, het is maar één middag.”

Er waren gisteren spelletjes voor de kinderen, er werden nieuwe wilgentenen gepoot, tuintjes werden onder handen genomen: „Er staat de hele dag koffie en thee, iedereen mag aansluiten. En straks ruimen we de knutselspullen op, gaat de barbecue aan, gaan we gezellig eten en blijven we zolang het gezellig en warm is.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding