Tom Cuelenaere
Tom Cuelenaere boerendingen.nl

Tom Cuelenaere en Jessica Vosjan poseren op pikante boeren- en boerinnenkalender

Algemeen

DRONTEN - Jessica Vosjan uit Dronten heeft geposeerd voor de boerinnenkalender 2021, Tom Cuelenaere uit Biddinghuizen staat op de boerenkalender. Een ode aan de voedselmakers’, zeggen de initiatiefnemers van de kalenders.

Komende vrijdag is in de soos van studentenvereniging USRA de officiële presentatie van de tiende boerinnen- en derde boerenkalender.

De lancering moest in eerste instantie een groots jubileumfeest worden met veel publiek, een boerenmarkt, bekende artiesten en kalendermodellen van tien edities. Vanwege de coronamaatregelen wordt nu een kleinschalige presentatie voorbereid. De organisatie verschuift het jubileumfeest door naar 2021.

Vooroordelen

Vesta Kauffman en Stef Bloo stellen dat de allereerste boerinnenkalender indertijd was bedoeld om vooroordelen over ‘lompe’ boerinnen de kop in te drukken. Bloo wilde bewijzen dat het platteland veel verborgen authentieke schoonheden telt.

„Ruim negen jaar later is de tiende editie een feit, is de oplage verzesvoudigd en komen er jaarlijks honderden aanmeldingen binnen. Met dit jaar een recordaantal van 316 kandidaten. Het concept is uitgegroeid tot een ode aan en spreekbuis voor Nederlandse voedselmakers.”

Boerenprotesten

„Het jaar 2020 gaat ongetwijfeld de boeken in als het corona-jaar”, stellen de kalendermakers, „Maar voor velen ook als het jaar van de boerenprotesten. De boeren zijn het beleid van de regering beu en hebben deze onvrede niet onopgemerkt voorbij laten gaan.”

Diverse anekdotes van boeren die aanwezig waren bij de protesten worden de komende maanden gebundeld in een boek. Dat wordt de volgende uitgave van het bedrijf achter de boerinnenkalender.

De kalender wordt in diverse boekhandels en op boerendingen.nl verkocht voor € 16,95 per stuk.

Jessica Vosjan (foto: Boerendingen.nl)