Café De Overkant in Dronten-zuid.
Café De Overkant in Dronten-zuid. eigen foto

Barteld Hoekman: „De horeca doet het goed, maar je moet tòch dicht…”

Algemeen

DRONTEN - Horeca-ondernemer Barteld Hoekman concludeert uit de persconferentie van Mark Rutte dat de meeste bedrijven het heel goed doen: „Maar als individuen en groepen op andere plekken wel contact zoeken met elkaar, dan heb je alsnog veel besmettingen.”

Hoekman is mede-eigenaar van ’t Raedthuys en La Vie in het centrum van Dronten en van café De Overkant in winkelcentrum Zuid. Hij beseft dat er hier en daar een horecabedrijf is dat er een potje van maakt: „Maar de overgrote meerderheid van de horeca is niet verantwoordelijk voor wat er nu gebeurt. Wat er ook gezegd wordt: de horeca-ondernemers doen hun werk goed. Wij zorgen ervoor dat er vanuit de horeca geen besmettingen komen.”

„Eigenlijk heeft Mark Rutte gisteravond gezegd dat wij dicht moeten omdat mensen zich op andere plekken niet aan de regels houden. Wij moeten dicht voor de hele bevolking, terwijl we er eigenlijk niets aan hebben kunnen doen. Voor ons als ondernemer is dat heel cru. Het kost je veel geld, terwijl je alles eigenlijk heel goed doet. Doodzonde!”

Te verwachten

Op zich kan hij zich goed vinden in de strengere overheid. „Als je ziet wat er gebeurt met de besmettingen in Nederland, dan was dit te verwachten. Op basis van die besmettingen vind ik het terecht dat er maatregelen worden genomen. Wij houden ons met z’n allen niet zo goed aan de regels. Blijkbaar hebben we strenge regels nodig.”

„Het is heel simpel: als we niet als groepen bij elkaar komen, dan worden we niet besmet. We komen te dicht bij elkaar. Het gaat niet om de branche, het gaat om de mensen die zich niet aan de regels houden. Dan zit er niets anders op dan met een politievingertje te gaan wijzen.”

Of de sluiting van de horeca terecht is, dat is voor Hoekman een andere vraag: „Want als ze niet naar de horeca mogen, gaan mensen thuis bij elkaar zitten. Dat is de afgelopen weken wel gebleken en dat is het dubbele van het hele verhaal. Door deze sluiting wordt dat alleen maar erger. Dan kunnen ze nog beter in de horeca zitten.”

Financiële ondersteuning

Nu de horeca in de ogen van Hoekman de dupe is, verwacht hij meer financiële ondersteuning van de overheid: „Als Mark Rutte zegt dat de horeca het goed doet, maar je moet tòch dicht, dan moet je die ondernemers iets meer tegemoet komen dan tot nu toe gebeurt.”

„En verder moeten we er gewoon met z’n allen voor zorgen dat we dat virus onder controle krijgen. Daar kan toch niemand op tegen zijn?”

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 19 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 20 uur geleden