De omslag van het boek van Evelien Tersteeg.
De omslag van het boek van Evelien Tersteeg. uitgever Hogrefe

Evelien Tersteeg schrijft boek ‘Onzichtbaar Onvermogen’: „Beeld geven over autisme”

Algemeen

DRONTEN - Van Evelien Tersteeg uit Dronten is het boek ‘Onzichtbaar Onvermogen’ verschenen. „Met dit boek hoop ik een completer beeld te geven over autisme en mensen uit te leggen hoe het is om als autistische volwassene te functioneren in een hectische maatschappij”, vertelt ze.

Evelien is 42 jaar en woont al haar hele leven in Dronten. Op haar veertigste kreeg ze de diagnose ‘autisme’. Daarover schreef ze een boek, dat wordt uitgegeven door uitgeverij Hogrefe en vanaf morgen (dinsdag 20 oktober) verkrijgbaar is.

Jij, autistisch?!

„Jij, autistisch?! Nou, dat had ik bij jou echt niet gedacht! Ach, weet je, iedereen is wel een beetje autistisch, toch? Ik hou ook altijd erg van organiseren”, zo luidden indertijd de reacties richting Evelien Tersteeg.

„Over autisme bestaan nog altijd veel vooroordelen”, aldus de achterkant van het boek, „Vaak denken mensen dat iemand met autisme zielig is, een verstandelijke beperking heeft, met het hoofd tegen de muur bonkt, niet goed kan praten en al helemaal niet zelfstandig kan wonen.”

„Na jaren tegen allerlei problemen te zijn aangelopen, gaat Evelien Tersteeg na het overlijden van haar vader in therapie voor rouwverwerking. Al snel blijkt er meer aan de hand. Op haar veertigste krijgt ze uiteindelijk de diagnose autisme.”

Persoonlijk verhaal

„Onzichtbaar Onvermogen is het persoonlijke verhaal van Evelien Tersteeg. Het laat zien tegen welke problemen je als autistische vrouw aanloopt - van piekeren en heimwee tot overprikkeling, angstklachten en rouwverwerking. Hoe moeizaam en frustrerend het diagnosetraject en overheidsinstanties kunnen zijn. En wat het betekent als al die dingen dan eindelijk een naam krijgen.”

„Tegelijkertijd laat Evelien ook zien wat de kracht van autisme kan zijn en hoe - ondanks de uitdagingen - vriendschappen, een relatie en gezin ook goed mogelijk zijn voor een autistische vrouw.”

Onzichtbaar Onvermogen

  • Titel: Onzichtbaar onvermogen
  • Auteur: Evelien Tersteeg
  • Uitgever: Hogrefe
  • ISBN: 9789492297396
  • Verschijningsdatum: 20 oktober 2020
  • Bindwijze: paperback
  • Aantal pagina’s: 224
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden