Chris Schotman - CDA
Chris Schotman - CDA screenshot digitale vergadering Provinciale Staten

Pleidooi voor corona-testbus redt het niet: „Dit is een motie voor de bühne”

Algemeen

DRONTEN - De provincie Flevoland gaat niet aandringen op een corona-testbus. „Het is een sympathieke motie, maar moeten wij op de stoel van de GGD gaan zitten?”, vroeg CDA-fractievoorzitter Chris Schotman uit Dronten zich af. Het betekent dat Drontenaren voor een coronatest nog steeds naar Lelystad, Almere of Emmeloord moeten.

Bas de Reus (GroenLinks) constateerde dat niet iedereen naar een teststraat kan. Hij noemde mensen zonder auto, inwoners van kleine kernen, ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Samen met PvdA, ChristenUnie en 50Plus wilde hij de provincie oproepen om in gesprek te gaan met GGD en de gemeentes over een mobiele testlocatie.

Verkeerd signaal

Andere fracties vroegen zich af hoe groot het probleem is. VVD’er Jan de Haan zei dat de GGD en de gemeenten de bevolking zo goed mogelijk proberen te bereiken: „Ik ben bang dat we met deze motie een verkeerd signaal afgeven naar de keihard werkende GGD.” Willem Boutkan (PVV) was het daarmee eens: „Dit is een motie voor de bühne.”

Tiko Smetsers (D66) vond een gesprek met de GGD prima: „Maar deze motie is kleinerend en belastend voor de GGD.” Gert-Jan Ransijn (Forum voor Democratie) wilde niet het hele beleid veranderen omdat iemand in de kennissenkring van Bas de Reus iets roept. Hij vond dat inwoners aan kennissen, familie of buren moeten vragen om te rijden: „Moet de overheid dat oplossen?”

Het is een probleem

De Reus zei in een reactie dat zijn motie was gebaseerd op geluiden uit de samenleving: „Ik ken gevallen van mensen die 20 kilometer van een testlocatie wonen, geen auto hebben en daarom maar in thuisisolatie zitten. Wij weten dat de GGD haar best doet, maar we weten ook dat dit een probleem is.”

Henriëtte van Keulen (ChristenUnie) wist dat ook de ouderenbond ANBO om aandacht voor dit probleem vraagt. Paul van der Starre (50Plus) wees erop dat mensen met klachten niet altijd met familie en kennissen kunnen meerijden, omdat die bang zijn voor besmetting.

Gedeputeerde

Gedeputeerde Jop Fackeldey (PvdA) heeft geen idee hoe omvangrijk het probleem is, maar vond het redelijk om de GGD te vragen naar de mogelijkheid van een mobiele testlocatie. Hij zag dat niet als een opdracht of verwijt en vond niet dat de provincie daarmee de GGD of de gemeenten voor de voeten loopt.

De meerderheid van de Staten waren dat niet met hem eens. Forum, VVD, PVV, CDA en D66 stemden tegen de motie, die daarmee werd afgewezen.