De polikliniek van St Jansdal in Dronten.
De polikliniek van St Jansdal in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Verpleegkundige St Jansdal over agressie: „Lastig om vriendelijk te blijven”

Algemeen

HARDERWIJK - „Agressie is vaak niet persoonlijk bedoeld, maar ik ervaar het wel als heel vervelend.” Dat vertelt verpleegkundige Chantal de Olde van de spoedeisende hulp van St Jansdal. Ze zegt niet wakker te liggen van de agressie die ze op haar werk meemaakt: „Ik heb geleerd om ermee om te gaan.”

Voor de tweede keer in korte tijd vraagt het ziekenhuis op aandacht voor de toenemende agressie tijdens de coronacrisis. De Olde vertelt op de website van St Jansdal: „We maken ook ernstige agressie mee, met name als mensen teveel alcohol of drugs hebben gebruikt. Iemand kan dan helemaal uit z’n dak gaan. Gelukkig hebben we volop ondersteuning van de beveiliging en de politie.”

Alcohol of drugs

Ze constateert dat mensen op de spoedafdeling soms boos zijn, omdat ze lang moeten wachten. „Goede uitleg doet dan wonderen.”

De verpleegkundige vervolgt: „Natuurlijk is het niet leuk als iemand je uitscheldt. Het is dan ook best lastig om vriendelijk te blijven. Maar mensen reageren vaak vanuit onmacht; je komt niet voor je plezier op de spoed. De een wordt boos, de ander barst in tranen uit. Naderhand is het fijn om heftige ervaringen met collega’s te bespreken, daar haal ik veel steun uit.”