Het windpark bij Urk is kinderspel in vergelijking met Windplan Blauw.
Het windpark bij Urk is kinderspel in vergelijking met Windplan Blauw. ©maartenheijenk.nl

COLUMN | Miljoenen van Windplan Blauw: En wéér is Swifterbant de sjaak

Swifterbant

(door Maarten Heijenk)

Een bezoek aan Urk is altijd de moeite waard. Maak op een mooie dag ook eens een wandeling langs de dijk naar het windmolenpark. Vanaf de vuurtoren lijkt dat een korte tippel. Schijn bedriegt. Als je een kwartier aan het wandelen bent, lijken de windmolens nog steeds niets dichterbij gekomen. Dan merk je hoe groot die monsters zijn.

De tiphoogte van de molens bij Urk is 149 meter. Kinderspel in vergelijking met de windmolens die straks rond Swifterbant verrijzen. De hoogte bij Windplan Blauw varieert van 213 tot 248 meter.

De inwoners gaan de aanwezigheid van die windmolens hoe dan ook merken. De één is wellicht geïntrigeerd door de proporties en de techniek, de ander noemt het overlast. De toekomst zal uitwijzen òf er hinder is en hoeveel.

De overheden hebben bij voorbaat een doekje voor het bloeden bedacht. In hun Regioplan Windenergie schrijven zij dat de initiatiefnemers een ‘gebiedsgebonden bijdrage’ moeten leveren voor kwaliteitsverbetering in de omgeving. Voor Windplan Blauw wordt uitgegaan van ruim 6,5 miljoen euro over de geplande 25 jaar.

Wie krijgt die miljoenen? Het Regioplan laat er geen twijfel over bestaan: de omgeving. Het woord ‘gebiedsgebonden’ zegt het al. Wethouder Roelof Siepel heeft toegezegd dat het gebied zèlf bepaalt hoe het geld besteed wordt.

Toch zijn de gemeentebesturen nu alvast begonnen met de eerste verdeling van de miljoenen. Lelystad krijgt ruim een kwart (26,5%), de gemeente Dronten de rest. Waarom Lelystad? Een deel van de windmolens komt op hun grondgebied.

Maar kan Lelystad wel tot ‘de omgeving’ van het windplan worden gerekend? De dichtstbijzijnde windmolen komt op ruim 6 kilometer van een woonwijk. Vergelijk dat eens met Swifterbant. Daar krijgen ze mega-turbines aan alle kanten. Alle woonwijken van dit dorp liggen op minimaal 850 meter en maximaal 2 kilometer van een molen. Het geld hoort dus naar Swifterbant te gaan. Wijken van Dronten (1,5 km van een windmolen) en Urk (5,5 km) mogen er nog meer aanspraak op maken dan Lelystad.

Swifterbant voelt zich vaak de Calimero van de polder. Meestal is het Calimero-effect een gevoel dat alleen in het hoofd van het ‘kleintje’ leeft. In dit geval lijkt het terecht: de inspraak is nog niet begonnen of Lelystad krijgt al ruim een kwart van de miljoenen die voor Swifterbant zijn bedoeld.

Want zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk…

Windplanblauw

Column

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden