De lindebomen op de hoek van De Greente en de Lange Streek.
De lindebomen op de hoek van De Greente en de Lange Streek. Jaco Houweling

Een boompje opzetten | Lindebomen met bijzondere snoeivorm in Swifterbant

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Op zoek naar bijzondere bomen kom je wel eens mensen tegen die je vragen wat je aan het doen bent. Als je vertelt dat je naar bomen kijkt, vinden mensen dat vaak leuk. Meestal weten ze zelf ook wel een aparte boom aan te wijzen. In Swifterbant is het mij zo al meerdere keren overkomen dat mensen mij naar de twee lindebomen van de foto stuurden.

De twee lindebomen staan op de hoek van De Greente met de Lange Streek. Niet de boomsoort is bijzonder, maar de snoeivorm. Deze snoeivorm noemt men een schuine palmet. Voor boerderijen werden vroeger vaak linden geplant. En daarna in een scherm geleid en gesnoeid om als zonnescherm voor het huis te dienen. 

De linde is een boomsoort die al heel lang door de mensen wordt gewaardeerd. Veel plaatsen in Brabant hebben op hun dorpsplein een grote linde en op de grachten van Amsterdam stonden in de zeventiende eeuw geen iepen maar lindebomen.

En waarom er op deze plaats twee lindebomen staan die in deze vorm gesnoeid zijn? Dat heeft nog niemand mij kunnen vertellen. Misschien weet u het?

Reacties zijn welkom op stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden