René de Brouwer op stelten bij de Eiffeltoren.
René de Brouwer op stelten bij de Eiffeltoren. eigen foto

Franse dag Ichthus College onder de Eiffeltoren: „Eindelijk weer eens wat te doen”

Algemeen

DRONTEN - Het zijn saaie tijden, ook voor de leerlingen van het Ichthus College. Het was één van de redenen waarom de sector Frans donderdag veel geestdrift ondervond tijdens de Franse dag. „Er was eindelijk weer eens wat te doen, dat was duidelijk te merken”, lacht leraar René de Brouwer, „Kinderen waren enthousiast, deden spontaan mee. We kregen leuke reacties, geen onvertogen woord.”

Van ouders en collega’s hoorde de leraar Frans soortgelijke geluiden. Docenten stipten bij andere vakken onderwerpen aan die met Frankrijk te maken hebben, ouders zagen dat hun kroost zich niet met een jantje-van-leiden van het werkstuk afmaakte.

Promotie

„Al sinds een jaar of tien houden we elke tweede donderdag van november een dag voor de klassen 1, 2 en 3 ter promotie van de Franse taal”, vertelt René de Brouwer, „Omdat Frans helaas te weinig wordt gekozen. Kinderen vinden Frans te moeilijk.”

Hij begrijpt dat wel: „Wij hebben een Germaanse taal en het Frans is Romaans. Daardoor kiezen de leerlingen in het derde jaar eerder voor Duits. Wij willen leerlingen graag enthousiasmeren voor de Franse taal, want Frans is méér dan je suis, tu es, il est.”

Dat prikkelen gebeurt vooral door de taal op een andere manier te presenteren: „Bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren. Als je kinderen zo laat kennismaken met de taal, gaat het leven.” René de Brouwer voegt er meteen aan toe dat hij er geen persoonlijk belang bij heeft: „Want ik ben ook leraar Duits.”

Quiche bakken

In de aanloop naar de Franse dag maakten de leerlingen werkstukken. Ze bakten een quiche, maakten een stop-motionfilmpje, tekenden, schilderden of spraken commentaar in bij een FIFA-spel. Vanwege de coronamaatregelen moesten ze die opdrachten verwerken in een filmpje, vanzelfsprekend een Franstalig filmpje.

Donderdag werd alles ingeleverd en stond er een Eiffeltoren van ballonnen in de school. Van daaruit waren er tal van activiteiten, zoals het in de klas smullen van door medeleerlingen gemaakte crème brûlée, een quiz over Frankrijk en de Franse taal, gratis croissants en luisteren naar Franse muziek. „Er heerste een gezellige sfeer in de school”, zag De Brouwer.

Ichthus College