Eenzame Kerst.
Eenzame Kerst. tookapic

Contactcirkel Swifterbant: „Mensen zien op tegen een eenzame kerst”

Algemeen

Ria van Essen en Gijske van der Lei vormen de harde kern van een kleine groep vrijwilligers die in Swifterbant een contactcirkel in het leven houden. Al meer dan tien jaar gelden zijn ze hier via het Rode Kruis mee begonnen. Maar de cirkel is in de loop der jaren aardig uitgedund. Ze doen dan ook een oproep aan ouderen uit Swifterbant om zich aan te sluiten.

Artikel geschreven door coalitie tegen eenzaamheid ZamenEén

Ria van Essen: „Er is best veel te doen in Swifterbant, maar nu met de nieuwe maatregelen valt alles weer stil. En wat moet je dan, een contactcirkel is vooral nu een mooie oplossing. Dagelijks start een van ons de belcirkel. We zijn een klein groepje, dus het is snel klaar, maar soms nemen we gewoon de tijd voor een wat langer praatje.”

Gijsje van de Lei: „Nu even een gesprek voeren bij de supermarkt doe je steeds minder. Het werkt ook niet met die mondkapjes op, je kunt elkaar nauwelijks verstaan. We merken dat het met de angst voor corona nog best meevalt. Maar waar mensen nu al tegenop zien is een eenzame kerst. Alle mensen die bij de cirkel zitten zijn alleenstaand. Wanneer er nog contacten zijn met kinderen en kleinkinderen dan zijn ze er nu al mee bezig. Kan ik straks met kerst wel met de familie zijn?”

Vers bloed

Onlangs kregen de vijf vrijwilligers van de telefooncirkel in Swifterbant een oorkonde van het Rode Kruis, vanwege hun 10-jarige inzet. „We doen het graag voor de ouderen, en ook omdat het gewoon leuk is. Wanneer iemand niet thuis geeft komt er ook echt actie. Gelukkig hebben we nog zelden ernstige zaken meegemaakt. Maar in de loop der jaren zijn we aardig uitgedund. We zouden graag wat vers bloed erbij hebben, en er mogen ook best mannen aansluiten hoor.”

Vijf oorkondes

  • Gijske van der Lei
  • Ria van Essen
  • Annie Hagen
  • Hanneke van Wageningen
  • Attie van der Klooster