In de sport nam het aantal banen af.
In de sport nam het aantal banen af. Steve Buissinne

Aantal WW-uitkeringen in oktober licht gestegen

Algemeen

DRONTEN – Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten is de afgelopen maand gegroeid van 601 naar 614, een toename met 2,2%. Een jaar geleden telde de gemeente 552 WW-uitkeringen: 11,2% meer dan nu.

Dronten en Almere waren de enige gemeenten in Flevoland waar het aantal WW-uitkeringen in oktober groeide. In de overige vier gemeenten was sprake van een lichte daling. Op Urk was die daling zelfs fors: 8,8%.

Persbericht UWV:

Het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Flevoland is in oktober weer iets gestegen ten opzichte van de vorige maand. In Flevoland telde UWV in oktober 8.264 WW-uitkeringen. Dit is een stijging met 0,1% ten opzichte van september. Landelijk bleef het aantal WW-uitkeringen nagenoeg gelijk.

Geen grote stijging

Ook in oktober is er (nog) geen grote stijging van het aantal WW-uitkeringen in Flevoland zichtbaar. Eind oktober 2020 verstrekte UWV in totaal 8.264 WW-uitkeringen in Flevoland. Dat waren er 12 meer dan een maand eerder. Aan de stabilisering, die begon na de maand mei, kwam ook in oktober nog geen eind. Ook landelijk bleef het aantal verstrekte WW-uitkeringen nagenoeg gelijk. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Flevoland met 1.680, ofwel 25,5%. In heel Nederland was de toename afgelopen jaar 19,2%.

In oktober deden zich geen grote dalingen of stijgingen voor, met uitzondering van de sector uitzendbedrijven. Een afname van in totaal 79 WW-uitkeringen zorgt voor een daling van 6% van het aantal WW-uitkeringen. Een toename van 5,9% is te zien in de sector groothandel (+40 WW-uitkeringen).

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bleef gelijk aan vorige maand op 3,6%. Daarmee lag dit percentage ook in oktober boven het landelijk gemiddelde, dat ook niet wijzigde en bleef staan op 3%.

Overstapberoepen

Door de coronacrisis raken veel mensen hun baan kwijt en is het niet altijd makkelijk om ander werk te vinden. De vaardigheden van werkzoekenden komen mogelijk ook goed van pas in een baan waar zij nog niet aan hebben gedacht. 

Om werkzoekenden zo goed mogelijk te ondersteunen bij het vinden van (ander) werk, bracht UWV verschillende publicaties met overstapberoepen uit. Dit betreft overstappen naar beroepen die mensen de afgelopen jaren hebben gemaakt en die op dit moment betere baankansen bieden. UWV deed dit voor 16 beroepsgroepen.

Banenkrimp

Op 10 november bracht UWV de publicatie ‘Werkgelegenheid en NOW naar sector sinds start coronacrisis’ uit. Hieruit blijkt onder meer dat landelijk het aantal banen van werknemers tussen februari en juli met 125 duizend (-1,5%) is gedaald. 

Vooral in de zakelijke diensten (reisbureaus, beveiliging, schoonmaak, uitzendbureaus) en horeca, cultuur, sport & recreatie, nam het aantal banen af. Daarnaast zijn door de overheidssteun banen behouden gebleven. Zo valt de banenkrimp in de luchtvaart tot nu toe mee. 

Ook zijn er enkele sectoren die vooralsnog weinig tot geen last hebben van vraaguitval. Dat geldt met name voor de landbouw, goederenvervoer en voedingsindustrie. De detailhandel food is de enige sector die gegroeid is door de coronacrisis.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden