Een archieffoto van het crisisteam van het Almere College.
Een archieffoto van het crisisteam van het Almere College. eigen foto

Vijf leerlingen Almere College positief getest: „Nauwgezet in de gaten houden”

Algemeen

DRONTEN - Het Almere College heeft in de bovenbouw van het VWO vijf leerlingen, die positief getest zijn op COVID-19. Volgens rector Suzan Zandbergen is de zaak onder controle. Ouders die ongerust zijn, mogen wel hun kinderen thuis houden.

„We hebben overleg met de GGD, maar we hebben de situatie onder controle”, benadrukt Zandbergen, „Leerlingen die nauwe contacten hebben gehad met de desbetreffende leerlingen, zitten in quarantaine. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat het hierbij blijft, maar er is vooralsnog volgens de GGD geen reden om zwaardere maatregelen te nemen.”

Verschillende bronnen

De rector vertelt dat de vijf gevallen niet allemaal met elkaar te maken hebben: „Er zijn er een paar die contact met elkaar gehad hebben, maar het is niet zo dat die groep van vijf leerlingen allemaal dezelfde bron heeft.”

Een deel van de betreffende leerlingen is de afgelopen dagen op school geweest, anderen niet. „De GGD kijkt bij het bron- en contactonderzoek naar nauwe contacten. Klasgenoten worden in principe door de GGD niet als nauwe contacten bestempeld. Daarvoor moet ook buiten de school en buiten de klas intensief contact zijn geweest.”

Bezorgdheid

Suzan Zandbergen beseft dat ondanks de adviezen van de GGD ouders en leerlingen zich zorgen maken: „Zeker begrijp ik dat! We hebben gisteren ook een brief gestuurd naar ouders van àlle leerlingen van onze school. Daarin hebben we aangegeven wat het beleid is van de GGD. Wij volgen de richtlijnen van de GGD, daar gaan we geen eigen beleid op maken.”

„We hebben aangegeven: als ouders zich zorgen maken, dan is het prima als ze hun kind thuis houden. Daar staan we dan helemaal achter en we melden dat niet aan de leerplicht. We laten ouders daarin volstrekt vrij. Als zij zeggen: wij vertrouwen het niet, bijvoorbeeld omdat wij zelf tot de risicogroep behoren, dan zijn ze vrij om hun kinderen uit voorzorg thuis te houden.”

Meld het

Zandbergen vervolgt: „We hebben wel aan de ouders gevraagd: meld het als kinderen klachten krijgen of als ze getest worden. Zodat wij precies weten wat er gebeurt. Dat is voor ons belangrijk om zicht te houden op de situatie. En ik moet zeggen: ouders doen dat keurig netjes.”

„Wij houden een uitgebreid systeem bij van alle leerlingen: wie zitten er in quarantaine, wie zijn er getest en wat zijn de testuitslagen. Dat doen we al sinds de zomervakantie, ook omdat er onderwijsachterstanden kunnen ontstaan en de inspectie met ons meekijkt.

De school vindt de situatie zorgelijk: „We blijven het nauwgezet in de gaten houden en we blijven in contact met de GGD.”