Frits Rutgers
Frits Rutgers ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Voedselbank kent kleine stijging aantal klanten en vreest de landelijke trend

Algemeen

DRONTEN - Landelijk is er in de coronatijd een forse toename van het aantal mensen, dat gebruik maakt van de voedselbanken. In Dronten valt de stijging nog mee. „Maar als de landelijke trend ook hier doorzet, kan dat tot veel extra werk leiden”, vreest voorzitter Frits Rutgers, „En daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken.”

„We hebben mensen nodig die vooruit kunnen kijken en leiding kunnen geven aan de opschaling die op ons afkomt”, vervolgt de voorzitter, „We hebben momenteel vijf vacatures.”

Vrouwelijke bestuurders

Voedselbank Dronten zoekt een secretaris en een ‘bestuurslid algemeen’, die verantwoordelijk is voor de communicatie met de vrijwilligers en de klanten. Omdat er twee vrouwelijke bestuursleden zijn vertrokken, zoekt het bestuur vooral vrouwelijke inbreng.

„Verder zijn er nog vacatures voor coördinatoren voor ons kantoor, voor de administratie en begeleiding van onze klanten en iemand die deskundig is op het gebied van het veilig verzorgen van onze voedselstroom.”

Stijging met 8%

In heel Nederland ontvangen wekelijks ongeveer 95.000 mensen gratis eten van de voedselbank. Sinds de uitbraak van COVID-19 is dat aantal gestegen: halverwege het jaar al met ruim 8% en in Amsterdam zelfs met meer dan 25%.

Voorzitter Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland: „Als COVID-19 ons iets heeft laten zien, dan is het wel dat tegenslag letterlijk iedereen kan treffen. Van jong tot oud, van ongeletterd tot hoogopgeleid, van werkzoekenden tot succesvolle ondernemers.”

„Toch ervaren mensen vaak een gevoel van schaamte als ze aangewezen worden op de tijdelijke hulp van de voedselbank. We willen dit graag de wereld uit helpen en de voedselbank uit de taboesfeer trekken. Want de voedselbank is de ‘first step’ voor iedereen die ondanks alle tegenslag niet bij de pakken neer gaat zitten en z’n situatie gaat omkeren.”

Vacatures

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 21 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 21 uur geleden