Voorpagina van de laatste editie van de Lelystad Airportkrant.
Voorpagina van de laatste editie van de Lelystad Airportkrant. screenshot

Klacht bij Reclame Code Commissie tegen vliegveldkrant: „Misleidende informatie”

Algemeen

DRONTEN - De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) hebben bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen de Lelystad Airportkrant. Zij vinden dat de overheid via deze folder misleidende informatie verspreidt: „Met hier en daar nog wat onwaarheden bovendien.”

De Lelystad Airportkrant is een uitgave van de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en Lelystad Airport. Er zijn inmiddels zes edities verschenen in een oplage van elk 190.000. Ook in de gemeente Dronten is de folder huis-aan-huis verspreid.

Bijna 4 ton

De actiegroepen wijzen ze erop dat er veel belastinggeld is gemoeid met de Lelystad Airportkrant. Ze hebben uitgezocht dat de zes edities samen minimaal 388.000 euro hebben gekost.

Het gaat de actiegroepen vooral om de vraag of de overheid misleidende reclame verspreidt: „De krant is niets anders dan een zeer kostbaar reclameblaadje, vermomd als objectieve overheidsinformatie”, aldus Eric Stam namens de actiegroepen.

„Dit is tegen de Reclame Code en gaat lijnrecht in tegen de richtlijnen voor overheidscommunicatie. De burger mag neutrale en waarheidsgetrouwe informatie verwachten. Dit is hier niet het geval en dat is zeer kwalijk.” Volgens de actiegroepen had het blad niet mogen worden bezorgd bij mensen, die via een sticker laten weten geen reclamedrukwerk te willen ontvangen.

Overheidscommunicatie

Het vliegveld, de gemeente en de provincie zeggen in hun verweer dat ze burgers willen informeren en dat het overheidscommunicatie betreft: „Er is op geen enkele wijze sprake van uitlokking of beïnvloeding door een adverteerder.” Ze herinneren eraan dat er ook ‘kritische beschouwers’ zijn geïnterviewd.

Komende donderdag is er een hoorzitting bij de Reclame Code Commissie. Gemeente Lelystad, provincie Flevoland en Lelystad Airport hebben aangekondigd hierbij niet aanwezig te zijn.