De groenstrook tussen het onderstation en de Dronterweg verdwijnt.
De groenstrook tussen het onderstation en de Dronterweg verdwijnt. Google Streetview

Liander wil grond Staatsbosbeheer en bomen kappen voor uitbreiding onderstation

Algemeen

DRONTEN - Het energienet in Flevoland krijgt door alle wind- en zonneparken een capaciteitsprobleem. Liander wil daarom haar onderstation aan de Dronterweg uitbreiden. Dat moet gebeuren op grond van Staadsbosbeheer en door het kappen van bomen.

Liander heeft bij de gemeente Dronten een principeverzoek ingediend. Het betekent dat er nog geen vergunning is aangevraagd, maar dat de netwerkbeheerder wil weten of de gemeente wil meewerken. B en W schrijven in een reactie dat er beleidsmatig geen redenen zijn om niet mee te werken.

Natuurt compenseren

Het onderstation van Liander is gevestigd aan de Dronterweg, met aan de ene kant bos en aan de andere kant het Mechanisch Erfgoed Centrum. De uitbreiding moet komen in de strook tussen het huidige onderstation en de Dronterweg. Liander is verplicht om de natuur die wegvalt elders te compenseren.

Liander wil het onderstation uitbreiden met ‘twee 150/20kV transformatoren (80 MVA per stuk) in driewandige transformatorruimten en één 20kV installatie in een gebouw’. Voor de uitbreiding moet een strook van circa vijftien bij tachtig meter worden aangekocht van Staatsbosbeheer.

.