Burgemeester Jean Paul Gebben tijdens de digitale raadsvergadering.
Burgemeester Jean Paul Gebben tijdens de digitale raadsvergadering. screenshot

Burgemeesters van Dronten, Zeewolde en NOP willen géén carbidverbod

Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Jean Paul Gebben vertelt dat de burgemeesters van Dronten, Zeewolde en de Noordoostpolder géén carbidverbod willen invoeren: „Tenzij het kabinet ons dat verplicht.”

Gebben vertelde een voorstander van carbidschieten te zijn: „Het is een oude traditie. Ik kom van het platteland en heb het altijd mooi gevonden. Het mooie is ook, dat we er plekken voor aanwijzen.”

Illegaal vuurwerk

De burgemeester plaatste een kanttekening bij het landelijke vuurwerkverbod. Volgens hem kan het ertoe leiden dat er meer illegaal vuurwerk in omloop komt. Bovendien vreest hij dat er massaal carbid wordt ingekocht door mensen die het carbidschieten niet gewend zijn: „Het zou zomaar kunnen dat het gevaarlijker wordt dan voorgaande jaren.”

CDA-raadslid Willemien Wever vroeg naar de mogelijkheid van een professionele vuurwerkshow: „Dat kan misschien een mooi alternatief zijn.” De burgemeester ziet dan niet zitten: „Dan zouden het er meteen drie moeten zijn, of wilt u alleen in Swifterbant een vuurwerkshow?”

Volgens Gebben leveren zulke shows het risico op dat er veel mensen bij elkaar komen: „En je moet je afvragen of het de taak van de overheid is om vuurwerkshows neer te zetten.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden