Claudia van Loveren is er blij mee.
Claudia van Loveren is er blij mee. Ben Eekhof

Buurtwandeling OFW en gemeente keert terug: „Inwoners zijn ervaringsdeskundigen”

Algemeen

DRONTEN - Drie jaar geleden waren er voor ’t laatst buurtwandelingen in Dronten. Medewerkers van Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Dronten gingen daarbij gezamenlijk in gesprek met bewoners van een wijk. Volgend jaar keert deze zogenaamde ‘buurtschouw’ terug. Voorzitter Claudia van Loveren van de Huurders Belangen Vereniging is er blij mee.

In het verleden bezochten ambtenaren, bestuurders en OFW-medewerkers regelmatig een wijk. In 2017 gebeurde dat voor ’t laatst bij vier buurten die toen slecht scoorden qua leefbaarheid: Dronten-noord, Dronten-zuid, Spelwijk (Swifterbant) en Koolzaadhof (Biddinghuizen).

Grote wens

„Dit was één van onze grootste wensen”, zegt Van Loveren over de terugkeer van de buurtschouw, „Gelukkig stonden de gemeente en OFW ervoor open. Daar zijn we heel content mee.”

„Onze inwoners zijn de ervaringsdeskundigen. Niet alleen als het gaat om de woning, maar ook om de leefomgeving. Hoe meer wij naar hen luisteren, hoe beter we kunnen samenwerken om de leefbaarheid, de veiligheid en de saamhorigheid in de straten en de wijken terug te brengen.”

Vrij om aan te schuiven

HBV wil bijvoorbeeld aandacht geven aan de verkeersveiligheid en toegankelijkheid. „Mensen willen zich graag gehoord voelen. Bij zo’n buurtschouw is iedereen vrij om aan te schuiven en z’n probleem, oplossing of knelpunt te vertellen.

„Tijdens een buurtschouw lopen alle mensen mee, waardoor huurders meteen een antwoord kunnen krijgen. Dat hoeft niet meteen een oplossing te zijn, maar er wordt in ieder geval naar hen geluisterd. Dat is belangrijk. Men heeft het gevoel dat het lijntje kort is.”