Wethouder Irene Korting (li.) op De Oost.
Wethouder Irene Korting (li.) op De Oost. screenshot digitale bijeenkomst

Dementievriendelijke route niet alleen langs De Oost, maar overal in Dronten

Algemeen

DRONTEN - „In de gemeente Dronten hebben 610 mensen de diagnose Alzheimer.” André van der Velde is in Flevoland coördinator van de Alzheimer Cafés. Hij benadrukte vanavond het belang van dementievriendelijke routes. De gemeente wil met dit soort routes aan de slag. Als proef moet er dit najaar een route langs De Oost komen, tussen De Regenboog en De Woonark enerzijds en winkelcentrum Suydersee anderzijds.

Die proef staat niet op zichzelf. „Wat we leren op De Oost gaan we ook in de rest van de gemeente toepassen”, kondigde Heleen Lieftink vanavond aan tijdens een digitale infoavond van de gemeente. Kleine aanpassingen kunnen volgens haar snel worden doorgevoerd, grotere aanpassingen worden gedaan bij reconstructies.

Dat laatste is straks het geval bij De Oost. Deze straat gaat dit najaar volledig op de schop. De aanwezigheid van De Regenboog en De Woonark zorgt ervoor het voor de gemeente een ideale locatie is om ervaringen op te doen met een dementievriendelijke route.

Wandelingen

De gemeente heeft Lieftink Advies uit Maarn voor deze proef ingehuurd. Heleen Lieftink heeft meerdere gemeentes in Overijssel geadviseerd bij vergelijkbare projecten. Zij gaat de komende maanden in overleg met inwoners en deskundigen een plan maken. Onderdeel daarvan zijn gezamenlijke wandelingen over De Oost. In april of mei moet het pakket maatregelen klaar zijn.

Lieftink toonde vanavond een aantal punten die van belang zijn bij dementievriendelijke routes. „Bloemen, geuren en kleuren worden als prettig ervaren. Dat zorgt voor rust en herkenbaarheid”, vertelde ze bijvoorbeeld.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 10 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 10 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 11 uur geleden