Marianne Witteveen - ChristenUnie
Marianne Witteveen - ChristenUnie Ā©maartenheijenk.nl

ChristenUnie kan leven met extra koopzondagen: ā€žWij zijn niet geschokt ofzoā€

Gemeente


DRONTEN - B en W willen volgend jaar vier extra koopzondagen mogelijk maken en de zondagopenstelling van supermarkten verruimen. Collegepartij ChristenUnie kan leven met dit voorstel. ā€žWij zijn heel erg tevreden met hoe het nu opgepakt wordtā€, zegt fractievoorzitter Marianne Witteveen.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stelde de ChristenUnie: ā€žHet aantal van 14 koopzondagen willen wij niet verder uitbreiden.ā€ Sinds die verkiezingen maakt de partij deel uit van het college van B en W. Tijdens de college-onderhandelingen stemde de ChristenUnie in met een proef voor een ruimere regeling.

Gemeenteraad

Nadat die proef enkele keren is uitgesteld, komen B en W nu met een voorstel. Dit moet nog wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Vervolgens wordt er na een jaar op teruggekeken. Dan neemt de raad een definitief besluit.

ā€žWij zijn is niet geschokt ofzoā€, reageert Marianne Witteveen, ā€žWij begrijpen dat er op dit moment voor deze uitbreiding wordt gekozen en we zijn heel blij dat er na een jaar een evaluatie komt.ā€

Onderzoek

De keuze voor 18 koopzondagen is tot stand gekomen na een enquĆŖte, gesprekken met winkeliers en telefonische interviews met geloofsgemeenschappen. ā€žHet onderzoek toont zowel draagvlak voor het verruimen van openingstijden voor supermarkten op zondag als een kleine verruiming van het aantal koopzondagen voor overige detailhandelā€, aldus de gemeente.

Wethouder Ton van Amerongen: ā€žWij denken hiermee te voorzien in een behoefte. Tijdens de coronamaatregelen zijn we flexibel geweest in het toestaan van meer gespreide openingstijden. De ervaring die daarbij is opgedaan hebben wij meegewogen.ā€

In het voorstel mogen supermarkten volgend jaar iedere zondag open van twaalf tot vijf uur. Van de 18 koopzondagen worden er 16 door de winkeliers gezamenlijk vastgesteld. Twee data zijn per winkel flexibel op zon- en feestdagen in te vullen.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 6 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 7 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 7 uur geleden