Peter Duvekot (SP)
Peter Duvekot (SP) ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten gaat actief op zoek naar slachtoffers kindertoeslagaffaire

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat actief op zoek naar slachtoffers van de kindertoeslagaffaire. Wethouder Peter van Bergen: „Als je hulp en ondersteuning nodig hebt, meld je bij de gemeente!”

Volgens SP-fractievoorzitter Peter Duvekot zijn er in de gemeente Dronten 28 gedupeerden. Volgens Van Bergen zijn het er 18. Hun namen zijn niet bekend bij de gemeente. „Dat mag niet”, zei de wethouder vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hij gaat echter een oproep plaatsen, zodat de slachtoffers zich kunnen melden en de gemeente hen kan helpen. „Daar is geld voor beschikbaar.”

Met geen vinger

Vanuit Den Haag krijgen de gedupeerden een ‘kerstcadeautje’ van 750 euro. Gesteund door PvdA en CDA deed de SP vanavond een oproep aan het gemeentebestuur om dat geld ‘met geen vinger aan te raken’.

Peter Duvekot bracht nog even in herinnering wat er de afgelopen periode is gebeurd: „Jarenlang zijn duizenden mensen, gezinnen met kinderen, belaagd door onze overheid. Een overheid die hongerig en gretig om jacht was naar fraude.” De SP’er sprak over een ‘bloeddorstige zoektocht die vaak over lijken ging’. Het herstel gaat volgens Duvekot tergend langzaam.

Niet van plan

De wethouder antwoordde dat  vanuit de regering al is besloten om die 750 euro volledig ten goede te laten komen aan de gedupeerden. Hij vertelde dat die gemeente  helemaal niet van plan was om deze gift te verrekenen, bijvoorbeeld met een bijstandsuitkering.

Met die toezegging werd de motie van de SP eigenlijk overbodig. De indieners brachten ‘m toch in stemming. „Want als Drontense politiek vinden wij deze hele affaire onacceptabel”, aldus Siert Jan Lap (CDA). Marianne Witteveen zei het een ‘prachtig gebaar’ te vinden als de hele raad er achter zou staan.

Schandalig

„Wij vinden het schandalig wat er gebeurd is en gunnen deze mensen het geld van harte”, voegde Danieke van Baal (GroenLinks) eraan toe. Lazise Hillebregt (D66) vroeg aandacht voor mensen in de schuldhulpverlening. Zij kreeg van de wethouder de toezegging dat ook deze mensen de helpende hand wordt geboden.

De motie werd vervolgens unaniem aangenomen.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 15 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 15 uur geleden