Studenten aan het werk aan de Wisentweg.
Studenten aan het werk aan de Wisentweg. eigen foto

Studenten planten inheemse bomen en struiken in erfsingel aan Wisentweg

Algemeen

DRONTEN - De agrarische bebouwing van de Aeres-boerderijen aan de Wisentweg te Dronten is voorzien van een erfsingel. In samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland werden door studenten ruim 1.500 stuks inheemse bomen en struiken aangeplant.

Van oorsprong werd er rondom elk boerenerf in Flevoland een erfsingel aangeplant door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Deze erfsingels boden beschutting op het erf en op deze manier werd de agrarische bebouwing landschappelijk ingepast.

500 strekkende meter

In de loop der jaren is er ook aandacht gekomen voor de meerwaarde die een erfsingel kan bieden in het kader van de biodiversiteit. Voor Aeres reden om op hun locatie een erfsingel aan te planten. In overleg met Landschapsbeheer werd een plan opgesteld om over ruim 500 strekkende meter een 6 meter brede singel te realiseren.

Deze klus werd geklaard door zo’n 15 studenten van de studierichting Aeres MBO Warmonderhof en twee studenten van Aeres Hogeschool Dronten. Na een korte toelichting van Landschapsbeheer over erfsingels werd er hard gewerkt om het plantmateriaal, voordat de avond viel, in de grond te krijgen.

Variatie

„Over de gehele strook is een variatie aan inheemse boom- en struiksoorten aangeplant zoals zomereik, fladderiep, gele kornoelje en hondsroos. Binnenkort wordt de erfsingel nog ingezaaid met witte klaver om onkruiddruk tegen te gaan”, aldus Landschapsbeheer.

„Naast windkering en landschappelijke inpassing gaat de nieuwe beplanting op termijn nest- en schuilmogelijkheden bieden aan een breed scala aan soorten insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren.”