Windhaag aan de Van den Hamlaan in Dronten.
Windhaag aan de Van den Hamlaan in Dronten. Google Streetview

Windhagen moeten voorlopig blijven, maar er komt een inspraakronde

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat door met het beschermen van de windhagen van de fruitteeltgebieden. Daarmee willen B en W het ‘karakteristieke landschapsbeeld’ in stand houden. Wel worden de windhagen meegenomen in een onderzoek naar de toekomst van de leefomgeving. Ook de inwoners mogen daarover meepraten.

Er wordt in de Drontense politiek al jarenlang gesproken over de windhagen. De beplanting is enerzijds karakteristiek voor het buitengebied van Oostelijk Flevoland, anderzijds staat het boeren in de weg als fruitteeltbedrijven worden beëindigd.

Deze zomer werd er in de gemeenteraad nog een voorstel van D66 besproken. Zij wilden boeren als ze stoppen met fruitteelt dwingen om in ieder geval om het erf een singel aan te brengen. Hiervoor was in de gemeenteraad geen meerderheid.

Boeren wisten het

B en W hebben nu besloten dat de bestaande windhagen voorlopig gehandhaafd moeten blijven. Argumenten zijn dat de huidige gebruikers wisten waar ze aan toe waren, toen ze op de agrarische grond aan de slag gingen. De bescherming van de windhagen is opgenomen in het bestemmingsplan.

Voor de toekomst moet er volgens het gemeentebestuur een ‘integrale visie op de leefomgeving’ komen. Daarin komt ook het landschap aan de orde en dus de windhagen en andere kavelbeplanting. Bij het opstellen van dit onderzoeksrapport wil de gemeente bijvoorbeeld ook fietsers laten meepraten en andere inwoners die in het buitengebied recreëren.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 2 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 3 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 3 uur geleden