Voorpagina van de laatste editie van de Lelystad Airportkrant.
Voorpagina van de laatste editie van de Lelystad Airportkrant. screenshot

Klacht tegen ‘Airportkrant’ toegewezen: „Niet op dergelijke wijze reclame maken”

Algemeen

DRONTEN - De Reclame Code Commissie heeft Lelystad Airport, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad op de vingers getikt. Hun ‘Airportkrant’ is geen informatieve overheidscommunicatie, maar reclame. De uitgevers krijgen de aanbeveling om niet meer op dergelijke wijze reclame te maken.

De Lelystad Airportkrant is ook in de gemeente Dronten een aantal keren huis-aan-huis verspreid. Het oogt als een krant, maar volgens de Reclame Code Commissie moet het gezien worden als een reclamefolder.

De commissie acht dit in strijd met de Reclame Code. Daarin staat: „Reclame dient duidelijk als zodanig herkenbaar te zijn, door opmaak, presentatie, inhoud of anderszins, mede gelet op het publiek waarvoor zij is bestemd.”

Aanprijzend karakter

De commissie schrijft in haar oordeel onder andere: „De artikelen ogen op het eerste gezicht als redactionele artikelen en niet als reclame. Lezing van de inhoud van de artikelen leidt echter tot het oordeel dat deze een aanprijzend karakter hebben voor Lelystad Airport en de uitbreiding daarvan, welke uitbreiding, zoals ook in deze artikelen te lezen valt, nog onderwerp is van een besluitvormingsproces.”

De zaak was aangespannen door de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). Zij zeggen in een reactie: „Het is een uitspraak die je als overheid niet naast je neer kunt leggen. We zijn er in ieder geval erg blij mee. Mensen hebben recht op goede, feitelijke en zuivere informatie van de overheid. Dit lijkt nergens op en is gelukkig een halt toegeroepen.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden