Graffiti in Dronten.
Graffiti in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Overlast door graffiti neemt af in Dronten; hondenpoep blijft grote ergernis

Gemeente

DRONTEN - 19% van de inwoners van de gemeente Dronten ervaart veel overlast van ‘fysieke verloedering’. Dit percentage is lager dan gemiddeld in Nederland (21%), maar hoger dan vijf jaar geleden in de gemeente Dronten (17%).

Dit blijkt uit het rapport ‘Hoe veilig is Dronten’ van I & Research. Dit bureau uit Enschede heeft zowel in 2014 als in 2019 onderzoek gedaan in de gemeente Dronten.

Hondenpoep

Als het gaat om overlast staat verkeer op één, verloedering op twee en sociale overlast op drie. Bij fysieke verloedering zijn vier mogelijke problemen voorgelegd aan de inwoners. 62% klaagt over hondenpoep en 39% over rommel op straat. Deze percentages zijn precies even hoog als vijf jaar geleden.

Een duidelijke daling is er bij vernieling van straatmeubilair (van 24 naar 21%) en vooral bekladde muren of gebouwen (van 20 naar 15%). Slechts 1% van de inwoners ondervindt persoonlijk overlast van graffiti.

Vooral in Swifterbant

Net als als vijf jaar geleden ondervinden de inwoners van Swifterbant en Biddinghuizen meer overlast van fysieke verloedering dan de Drontenaren. In Swifterbant ervaart 25% deze overlast, in Biddinghuizen 19% en in Dronten 15%. In alle drie de dorpen is er een toename met 1 of 2 procent ten opzichte van 2014.