Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Gemeente leidt personeel op: „De golf met extra bijstandsaanvragen komt er aan”

Gemeente

DRONTEN - Een kleine 600 inwoners van de gemeente Dronten heeft een bijstandsuitkering. Al sinds het begin van de coronapandemie vreest de gemeente een groei van dat aantal, maar tot nu toe valt het mee. „De verwachte toestroom is nog niet gaande”, meldt een woordvoerster. Wel heeft de gemeente uit voorzorg intern mensen opgeleid om te helpen als het daadwerkelijk zover is.

„De golf met extra bijstandsaanvragen komt er - jammer genoeg - aan”, zeggen de gemeenteambtenaren Jan Willem Schmidt en Marion Ebbeling in een interview met het A&O Fonds.

Ze vertellen dat elf medewerkers de opleiding inkomensconsulent hebben gevolgd. Dat waren deels ambtenaren die minder te doen hebben door corona. Daarnaast meldden zich collega’s aan die zich wilden ontwikkelen en andere werkzaamheden wilden uitproberen.

Aantal blijft stabiel

„We hadden niet onmiddellijk veel werk omdat de aanvragen niet stegen, maar nu zien we die stijging wel”, zeggen Schmidt en Ebbeling. De gemeente kan dat laatste niet bevestigen: „We zien dat de geringe instroom in de bijstand gecompenseerd wordt door mensen die uitstromen. In totaal blijft het aantal uitkeringen wat de gemeente Dronten verstrekt stabiel. We kunnen de aanvragen nog steeds met onze eigen bezetting aan.”

Door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt stromen er volgens de gemeente meer mensen in een WW-uitkering: „Een logisch gevolg daarvan is dat een deel van deze mensen na verloop van tijd instroomt in de bijstand. Gelukkig niet al deze werkzoekenden. Een deel van hen vindt opnieuw werk of heeft een partner met inkomen.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 3 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 3 uur geleden