Het te bouwen zonnepark bij Dorhout Mees.
Het te bouwen zonnepark bij Dorhout Mees. Solarfields

Nog ruimte voor 224 hectare aan zonnepanelen op daken in gemeente Dronten

Gemeente

DRONTEN - „De potentie voor zonne-energie op dak is ook in Dronten nog groot.” Dat schrijft wethouder Irene Korting (VVD) naar aanleiding van een onderzoek van het kadaster naar de potentie van zonne-energie op daken.

Er gebeurt in de gemeente Dronten al veel op het gebied van zonne-energie. Zo worden bij Biddinghuizen enkele grootschalige zonneparken aangelegd bij Flevonice, Dorhout Mees (85 hectare) en het Lowlands-parkeerterrein (35 hectare). Op daken in de gemeente ligt volgens het kadaster al ruim 18 hectare aan zonnepanelen, waarvan bijna 5 hectare op woningen.

240 hectare

In totaal telt de gemeente Dronten ruim 400 hectare aan daken. Daarvan is 240 hectare geschikt voor zonnepanelen en daarvan 52 hectare op woningen. Op de resterende daken kan volgens de gemeente circa 201 megawatt opgewekt worden. Ter vergelijking: Windplan Blauw rekent op een opbrengst van ongeveer 250 megawatt.

Het onderzoek van het kadaster beslaat de hele provincie Flevoland. De conclusie is dat de gemeente Almere de grootste potentie heeft voor de opwek van zonne-energie op daken. Daarna volgt de Noordoostpolder vóór Lelystad, Dronten en Zeewolde.