Afbeelding
stockfoto

Coronavaccin houdt de gemoederen bezig: al meer dan 900 reacties op mini-enquĆŖte

Algemeen

DRONTEN - Het coronavaccin houdt de gemoederen bezig. Gisteren zetten wij een mini-enquĆŖte online en inmiddels is die al meer dan 900 keer ingevuld. Ongeveer Ć©Ć©nderde geeft een toelichting op de vraag waarom wel of geen vaccinatie. Hieronder de eerste honderd reacties.

Het coronavaccin komt eraan. Laat jij je vaccineren?

  1. Nee: Onvoldoende bekend wat gevolgen op langer termijn zijn. En virus is vrij ongevaarlijk voor mijzelf of je moet enorme pech hebben.
  2. Ik weet het nog niet: Ik wil eerst de resultaten en de bijwerkingen afwachten van minimaal een half jaar vaccineren.
  3. Ja: Als baby word je al tegen verschillende ziektes gevaccineerd, dan zal je je als bejaarde niet laten vaccineren?
  4. Ja: Ik vertrouw erop dat het werkt en ik wil mijn vrijheid terug.
  5. Ja: Omdat ik denk dat het veilig genoeg is. Ze gaan echt niet de hele wereld vaccineren met iets waar ze over twijfelen. Bovendien ga ik altijd nog uit van de kennis van de professoren en niet van de schreeuwers die denken dat ze ergens verstand van hebben.
  6. Nee: Omdat ik niet doodga aan COVID mocht ik t krijgen. En omdat een vaccinatie anderen niet beschermt, omdat je als gevaccineerde nog steeds besmettelijk kunt zijn. Kortom: ik ga niet iets in mijn lijf spuiten waar ik zelf niets aan heb.
  7. Ja: Om anderen en mezelf te beschermen.
  8. Nee: Ik heb corona gehad en was alleen verkouden.
  9. Ja: Wij willen toch ons leven terug?
  10. Nee: Omdat het voor mij nog te nieuw is
  11. Ja: Natuurlijk! We doen dit samen!
  12. Ik weet het nog niet: Vind het vaccin te snel ontwikkeld En ik ben allergisch voor heel veel medicijnen. Dan wordt het afgeraden door de Engelse. Ik gebruik ook bloedverdunners en ook dan wordt het afgeraden. Moet dus eerst overleggen met een specialist.
  13. Ja: Ik val in de risicogroep en hoop ook zo het virus de baas te worden met zijn allen.
  14. Ja: Omdat ik ook voor allerlei andere dingen ben ingeƫnt. Als ik op vakantie ga naar een land waar van alles nodig is, doe ik het ook.
  15. Nee: ā€œEr is veel te weinig onderzoek gedaan. Dus we kunnen niet weten of dit vaccin veilig is. En waarom zou je iets in je lichaam laten spuiten terwijl je gewoon gezond kan leven? ā€œ
  16. Ik weet het nog niet: Betrouwbaar?
  17. Ja: Me beschermen en een ander. Ook voor de gemoedsrust en ook de vrijheid. Eerlijk is eerlijk vooruit denken en uitdagingen zijn ver te zoeken. Momenteel waar we nu in leven zeg ik: nu start en begin met vaccineren bij alle verpleegkundigen en de zorg. Zo kan het niet langer in de ziekenhuizen. Ik zeg nu en helemaal niet wachten. Vaccinatie is in het land.
  18. Ja: Ik wil heel snel terug naar het oude normaalā€™!
  19. Ik weet het nog niet: Omdat ik zou willen dat nu evenredig veel vaccinaties ook regelt voor derde wereld.
  20. Ik weet het nog niet: Ik wacht tot er meerderen zijn gevaccineerd. Kijken wat de bijwerkingen zijn etc. Dan pas als alles veilig voelt ga ik.
  21. Nee: Nog geen idee van de bijwerkingen. Ik val niet in de risicogroepen, dus ik wacht het nog even af.
  22. Ik weet het nog niet: Is het wel genoeg getest? En de bijwerkingen? Ik weet het nog even niet. Kan er meer over geschreven worden? Uitleg wat de bijwerkingen zijn.
  23. Nee: Omdat het onzin is.
  24. Ik weet het nog niet: Ik ben pas bij de laatste groep aan de beurt, als alle zwakkeren, risicogroepen zich laten vaccineren zijn zij beschermd, ook tegen mij. Net als bij de gewone griepprik. Zelf heb ik corona gehad, in heel milde vorm en heb hopelijk genoeg afweerstoffen nu.
  25. Ja: Meer vertrouwen in het vaccin dan in het virus (leeftijd van rond de 50 speelt ook een rol; minder bang voor langetermijneffect van het vaccin en banger voor het virus).
  26. Ik weet het nog niet: Ik vind ā€˜t eng, alle berichten tegen vaccinatie. Er is nog zoveel onbekend.
  27. Ja: Om te zorgen dat we het virus onder de knie krijgen.
  28. Ja: Om de oudere te beschermen.
  29. Ja: De ziekte is heel gevaarlijk voor kwetsbare mensen, maar ook jongere mensen kunnen er doodziek van worden. Ook op de langere termijn kunnen de gevolgen zeer ingrijpend zijn (chronische klachten). Door je te laten inenten en gezond te leven bescherm je anderen en jezelf. Het is geen onschuldig griepje!
  30. Ja: Wil wel keuze uit de leverancier.
  31. Ja: Ik wil het virus niet krijgen en anderen besmetten.
  32. Ja: Eindelijk bescherming.
  33. Ja: Kijk naar St Jansdal, dan weet ik genoeg.
  34. Ja: Ik laat mij wel vaccineren omdat ik deze manier van leven verschrikkelijk vind. Ik wil mijn dierbare ontmoeten en knuffelen, weer fijn op vakantie kunnen, genieten van concerten, lekker op een terrasje zitten, heerlijk uit eten. Ik mis de spontaniteit van het leven.
  35. Ja: Ik wil weer een normaal leven voor iedereen.
  36. Ja: Niet alleen belangrijk voor mijzelf, maar ook voor anderen in mijn omgeving die niet gevaccineerd kunnen worden of waarbij het vaccin minder goed aanslaat!
  37. Ja: Ik heb diabetes, dus risicogroep en ik werk in de gezondheidszorg, dus dat is reden nummer twee!
  38. Ik weet het nog niet: Vaccin is snel gemaakt. Covid blijft zich muteren, werkt het vaccin dan nog goed? Vaccin elk jaar krijgen of eenmalig? Er is nog zoveel onduidelijkheid.
  39. Ik weet het nog niet: Even kat uit de boom kijken op bijwerkingen.
  40. Ja: Willen we Corona stoppen, dan moeten we onszelf en de ander beschermen.
  41. Ja: Wil mijzelf en andere beschermen
  42. Ja: Ik ben 60 jaar en copd-achtige klachten. Wil ook zonder angst kinderen en kleinkinderen kunnen zien.
  43. Nee: Voor diverse ziektes duurt het jaren en jaren eer er een vaccin is en nu is er met spoed een vaccin gekomen. Ook vind ik dat er niet lang genoeg getest is. Twee keer een prik vind ik ook teveel.
  44. Nee: Geen lange termijn effecten bekend. 99% van de mensen loopt geen risico met covid. Experimenteel vaccine is dus overbodig.
  45. Ja: Ik ben verpleegkundige. werk met kwetsbare ouderen. Stukje verantwoordelijkheid naar de maatschappij. En hoe dan ook, je ontkomt er niet aan.
  46. Ja: Ik wil weer kunnen werken.
  47. Ja: Bescherming voor mijzelf en mijn omgeving.
  48. Nee: Geen vertrouwen in een overhaast ontwikkeld vaccin dat niet op lange-termijngevolgen is getest. Voor een virus dat bij mijn leeftijdsgroep (31) niet of nauwelijks tot complicaties lijdt.
  49. Nee: Allereerst: zodra ik tot de risicogroep behoor, over 20 jaar, zal ik me wellicht laten vaccineren. Tegen die tijd weten we ook meer over lange termijn bijwerkingen. Ten tweede, als het inderdaad zo is dat mensen die gevaccineerd zijn een mondkapje moeten blijven dragen, want het medicijn is getest of je er zelf ziek van wordt, en niet op niet besmetten van anderen, heeft het ook geen nut. Het lijkt erop dat het vaccin getest is op niet ziek worden voor twee a drie maanden. En dat doet het goed. In 95% van de gevallen. Het blijft een ziekte waaraan een zeer selecte groep overlijdt en waar een andere groep, net als bij Influenza, langer last van heeft. Dus nee, steek dat vaccin maar in je gat.
  50. Ja: Mijzelf en andere beschermen.
  51. Nee: Het vaccin is nog niet voldoende getest. Er zijn mogelijk nog bijwerkingen waar we niks vanaf weten. Ik ben jong en heb nog een wens om kinderen te krijgen en weet niet dat als ik mij laat vaccineren of dit dan onvruchtbaarheid of moeilijk kinderen krijgen kan opleveren of zoals toendertijd de DES moeders. P.S. Ik werk zelf in de zorg.
  52. Ik weet het nog niet: Ik wil eerst kijken of er geen bijwerkingen zijn of dat er dooien vallen.
  53. Ja: Omdat dit de oplossing is voor deze vreselijke crisis. Mensen die roepen dat het gevaarlijk is vinden deze maatregelen schijnbaar prettig... Ik vertrouw erop dat het vaccin veilig is en we weer verder kunnen met ons leven.
  54. Nee: Ik heb eind november corona gehad en heb antistoffen. Vaccinatie is dan niet nodig. Anders had ik mij wel laten vaccineren.
  55. Nee: Bang voor langetermijn-effect.
  56. Nee: Mijn lichaam moet zichzelf redden, niet iets ingespoten krijgen.
  57. Ik weet het nog niet: Wil graag weten wat het op langere termijn doet qua bijwerkingen en wil me niet verplicht voelen om naar een festival of concert te gaan.
  58. Ja: Het vaccin is veilig en hopelijk kunnen we daarna weer uiteindelijk terug naar normaal.
  59. Ik weet het nog niet: Te weinig getest en weet niet wat het op langere termijn met je lichaam doet.
  60. Nee: Geen vertrouwen in vaccin lange termijn effect nog niet goed bekend.
  61. Nee: Heb al corona gehad.
  62. Nee: Onveilig.
  63. Nee: Ik laat mij nergens tegen vaccineren, dus ook niet tegen covid. Ik zorg goed voor mijn lichaam, dat moet genoeg zijn.
  64. Ja: Ik ben helemaal klaar met deze crisis en wil dus meehelpen aan groepsimmumiteit. Wel heb ik zorgen over lange termijn bijwerkingen van de vaccinaties.
  65. Ja: Ik wil niet ziek worden.
  66. Nee: Geen vertrouwen in.
  67. Nee: Er is veel te weinig tijd geweest voor een betrouwbaar onderzoek. Influenzavirus is op deze wijze begonnen en is nu een griep. Corona zal straks jaarlijks terug komen en wordt de nieuwe griepvariant.
  68. Ja: Dit is het minste wat je voor de zorg kan doen.
  69. Ik weet het nog niet: Weet niet wat het doet op de langere termijn. Wat voor gevolgen heeft het na bijvoorbeeld 10-15 jaar?
  70. Ja: Omdat ik alles wil doen om te voorkomen dat ik ziek word. Vooral op oudere leeftijd is het een hoog risico.
  71. Ja: Uiteindelijk wel, maar of ik bij de eerste lichting wil zijn, dat weet ik nog niet.
  72. Ja: Vaccineren is de enige manier om het coronavirus onder controle te krijgen.
  73. Nee: Ik heb allergieƫn en durf het nog niet aan. Toen ik (zeer waarschijnlijk) corona had, was er ook een anafylactische schock. Het is een lastige keuze.
  74. Ik weet het nog niet: Even de kat uit de boom kijken. Hoe verloopt alles?
  75. Ik weet het nog niet: Veel is nog onduidelijk over de gevolgen op lange termijn. Bovendien er is nog zoveel onbekend over het virus. Dus is het ook niet bekend of dit wel het juiste vaccin is.
  76. Ja: Ik vertrouw de overheid erop dat het goed genoeg getest is en dus veilig.
  77. Ja: 69 jaar en chronische ziekte.
  78. Ja: Ik will van die vreselijke Corona af.
  79. Ja: Voor mijzelf en voor mijn omgeving.
  80. Ik weet het nog niet: Ik wil eerst de bijwerkingen zien.
  81. Ja: Ik laat me wel vaccineren tegen corona i.v.m. de risicogroep van mijn vader en ook voor de andere mensen en natuurlijk voor mezelf.
  82. Nee: Niet tot ze meer weten over bijwerkingen.
  83. Ja: Onverantwoord voor je omgeving om het niet te doen.
  84. Ik weet het nog niet: Mijn medicatie met de werking van het vaccin is nog niet onderzocht.
  85. Ik weet het nog niet: Het is een heel erg snel ontwikkeld nieuw vaccin, maar wat kunnen de gevolgen op langere termijn zijn?
  86. Ja: Behoor tot risicogroep.
  87. Ja: Liever een vaccin dan de gevolgen van corona.
  88. Ja: Voor mijzelf en om mee te helpen aan beeindigen van de crisis.
  89. Ja: Alles om het virus en besmetting terug te dringen, naar een ā€˜normaleā€™ samenleving.
  90. Nee: De mogelijke bijwerkingen wegen niet op tegen de symptomen van Corona voor gezonde mensen. Corona is voor gezonde mensen een vervelend virus waar je verkouden van wordt en hoofdpijn van krijgt. Tevens ben ik meerdere keren nauw in contact geweest met coronapatiĆ«nten zonder bescherming (man en collegaā€™s) en heb niets gekregen, zo besmettelijk is het niet? Groetjes, een ervaringsdeskundige.
  91. Ja: Hoe eerder hoe liever.
  92. Ja: Ik werk in de paramedische zorg. Wil graag mijzelf en anderen beschermen tegen dit virus!
  93. Nee: Bijwerkingen.
  94. Ja: Voor mezelf maar ook voor anderen laat ik mij vaccineren. Het virus moet weg!
  95. Nee: Te snel ontwikkeld en we hebben al groepsimmuniteit.
  96. Ik weet het nog niet: Wacht eerst eventuele bijwerkingen af.
  97. Ja: Ik heb suikerziekte en astma en nog meer zwakte aan mijn lichaam.
  98. Nee: Eerst maar eens meer bekendheid of het geen rare bijwerkingen heeft. Vind het een grote poppenkast vanuit de regering en vertrouw ze voor geen meter.
  99. Ja: Bijwerkingen wegen niet op tegen gevolgen corona.
  100. Ja: Omdat ik beschermd wil zijn tegen covid.

Coronapoll

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 13 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 13 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 14 uur geleden