Het eerste bericht van NOS Teletekst werd snel gecorrigeerd.
Het eerste bericht van NOS Teletekst werd snel gecorrigeerd. NOS Teletekst

Dronten absoluut niet aangewezen als testlocatie vanwege hoge aantal besmettingen

Algemeen

DRONTEN - Dronten is aangewezen als proef voor het grootschalig testen op corona omdat het ‘een gemiddelde Nederlandse gemeente’ is. Het aantal besmettingen speelt géén rol, evenmin als de aanwezigheid van arbeidsmigranten en het asielzoekerscentrum. Dat benadrukt burgemeester Jean Paul Gebben.

De burgemeester weerspreekt daarmee de eerste berichten van de NOS. Via teletekst werd gisteravond gesteld dat Dronten als pilot is aangewezen vanwege grote uitbraken van het coronavirus. Dat bericht werd korte tijd later gecorrigeerd.

Bezorgdheid

De burgemeester stelt met klem dat het aantal besmettingen geen rol speelt bij het aanwijzen van Dronten: „Ik kan me voorstellen dat mensen zich daar zorgen over maken. Maar er is géén sprake - nogmaals géén sprake - van risicogericht testen.”

„We doen het puur om te onderzoeken wat de testbereidheid van de inwoners doet met het onderdrukken van het virus. We leveren een bijdrage aan het onderdrukken van het virus zonder dat er een medische reden is.”

Gemiddelde gemeente

Het ministerie van VWS wil graag inzicht krijgen in de effecten van het grootschalig testen op het virus. Dronten is volgens de burgemeester benaderd als ‘gemiddelde gemeente’. „En ook vanwege onze pioniersgeest en omdat er een grote testbereidheid lijkt te zijn”, aldus Jean Paul Gebben.

GGD-directeur Cees Verdam weet dat er mensen zijn die zich niet laten testen, terwijl ze wel virusdrager zijn. Met de proef in onder andere Dronten wil het ministerie een beeld krijgen van de mensen die geen symptomen ontwikkelen, maar wel bereid zijn zich te laten testen: „Dronten leent zich uitstekend voor zo’n pilot, wij zijn er heel content mee.”

Britse variant

Ook de aanwezigheid van de Britse coronavariant speelt geen rol bij het aanwijzen van Dronten als testlocatie. „De Britse variant is voor zover bekend niet aanwezig. Daarvoor is geen indicatie, op welke manier dan ook.”

Grootschalig testen

.