De sloop van een gymzaal van het Almere College in 2018.
De sloop van een gymzaal van het Almere College in 2018. Ā©maartenheijenk.nl

Nieuwe basisschool voor 540 kinderen misschien op locatie Ichthus of Almere College

Gemeente

DRONTEN - B en W willen over twee maanden meer duidelijkheid hebben over de mogelijkheden voor het gezamenlijke onderkomen van de vijf basisscholen in het centrum van Dronten. In dat gebouw krijgen straks 540 kinderen les. EĆ©n van de opties is de huidige locatie van het Ichthus College of het Almere College.

Bij de plannen voor de vijf scholen wordt in eerste instantie vooral gekeken naar het gebied aan de oostkant van het centrum. Dat is het gedeelte waar nu de vijf scholen staan. Het gemeentebestuur wil echter ook de locaties van het Almere en Ichthus College aan de westkant serieus onderzoeken.

Het is in principe de bedoeling dat de beide scholen voor voortgezet straks een nieuw schoolgebouw krijgen in de buurt van het station. Mogelijk worden Almere en Ichthus College daar ook samengevoegd. B en W zien de vrijkomende gebouwen of locaties als potentiƫle plek voor het nieuwe kindcentrum.

Samenwerken

In 2017 hebben De Schakel, Aan Boord, De Toekomst, Aquamarijn en De Driemaster uitgesproken dat ze willen samenwerken, bij voorkeur vanuit Ć©Ć©n gedeelde locatie. Behalve deze vijf scholen moet in dit kindcentrum ook ruimte komen voor voorschoolse educatie, kinderopvang, GGD, buitenschoolse opvang en een sportzaal. 

Behalve de wens om samen te werken, speelt volgens B en W ook mee dat de huidige schoolgebouwen zeer verouderd zijn. De vijf gebouwen zijn op een enkele uitzondering na nagenoeg afgeschreven.

Op de lange baan

De plannen voor het nieuwe onderwijsgebouw zijn door het gemeentebestuur verschillende keren op de lange baan geschoven. In november deed wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) op verzoek van het CDA de toezegging dat de gemeente haar voortrekkersrol alsnog zou oppakken.

B en W hebben nu een ambtelijke werkgroep de opdracht gegeven om uiterlijk maart met een plan te komen. Er is 60.000 euro uitgetrokken voor een adviesbureau. Bij het onderzoek wordt ook gekeken naar wat de vijf vrijkomende gebouwen financieel opleveren.

Eerste verkenning

Het gemeentebestuur benadrukt dat het een eerste verkenning is. Daarbij mag de omgeving voorlopig niet meepraten. Wel worden de schoolbesturen betrokken bij dit onderzoek.

Duidelijk is in ieder geval dat het kindcentrum een groot gebouw moet worden. De vijf scholen hebben op dit moment samen 536 leerlingen en de verwachting is dat dit aantal voorlopig niet afneemt. De prognose spreekt over 540 kinderen. Het gemeentebestuur gaat daarom uit van een gebouw van ruim 5.500 vierkante meter plus een buitenterrein van minimaal 1.600 vierkante meter.

Locatie scholen

In het oosten (rood) de huidige basisscholen, in het westen (groen) de schoolgebouwen voor voortgezet onderwijs.


.

Vijf basisscholen

schoolleer-
lingen
De Schakel107
De Toekomst88
Aan Boord156
Aquamarijn85
De Driemaster100
9 jan.12
totaal536
Bron: gemeente Dronten

.

Centrumscholen

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 18 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 19 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 19 uur geleden