Lineke de Niet en Jean Chaigneau op camping De Ruimte.
Lineke de Niet en Jean Chaigneau op camping De Ruimte. ©maartenheijenk.nl

Camping De Ruimte ook in toekomst voor gasten met beperking: „Prachtige plek”

Algemeen

DRONTEN - Lineke de Niet en Jean Chaigneau gaan camping De Ruimte van de hand doen. Maar kom niet aanzetten met een zak geld en het plan om het terrein vol te bouwen met recreatiewoningen. Daarvoor voelen Lineke en Jean zich veel te veel verbonden met hun gasten. Ze hopen dat de camping kan worden voortgezet volgens de huidige formule, met speciale aandacht voor die kampeerders die hen zo dierbaar zijn: de gasten met een beperking.

In 2017 hebben ze de camping overgenomen van Greke Dekker en Hans de la Mar. „Het vuur was er bij hen een beetje uit”, herinnert Jean zich. Zelf had hij net een groot recreatiepark in Zeewolde verkocht, omdat zijn compagnon ermee stopte.

„We kwamen hier al heel lang. De formule van De Ruimte sprak ons aan”, kijkt hij terug. Bovendien zagen ze er een mooie kans in om met de juiste investeringen hun pensioen veilig te stellen. Nu dat pensioen door gezondheidsproblemen bij Jean sneller nadert dan gepland, kijken ze uit naar opvolgers.

Pijn in het hart

Dat gaat met pijn in het hart. „We wìllen hier helemaal niet weg”, treurt Lineke, „We vinden het ontzettend jammer dat we het niet kunnen afmaken.” Als de nieuwe eigenaars dat willen, blijven ze straks na de overname ’t liefst actief op de camping. Hand- en spandiensten verrichten, maar dan zonder de stress die ze nu niet kunnen hebben.

De camping ligt midden in het Reve-Abbertbos, vlakbij het Drontermeer. Het terrein is bijna 6 hectare groot en er zijn onder andere 99 kampeerplaatsen, 8 camperplaatsen, 8 kampeerbungalows, een hoofdgebouw met restaurant en een bedrijfswoning.

Mensen met beperking

Het meest bijzondere is, dat De Ruimte geschikt is voor mensen met een beperking. Met een gehandicapt familielid is het haast nergens mogelijk om te kamperen. In Dronten lukt dat wel.

De Ruimte is voor hen een aantrekkelijk oord, helemaal roelstoeltoegankelijk. Er wordt rekening gehouden met het feit dat rolstoelen in de tent ruimte nodig hebben, er zijn invalidendouches en -toiletten. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen om die sanitaire voorzieningen te vernieuwen: „We willen ze tegelijk ook coronaproof maken.” Verder is er een stichting, die de camping financieel steunt bij activiteiten voor mensen met een beperking.

Veel geïnvesteerd

Lineke en Jean hebben veel geïnvesteerd om de camping te maken tot wat het is. „We hebben de horeca opgebouwd, alles is opgeknapt, het bedrijf kan weer jaren mee.” Bij hun investeringen gaat het echter niet zozeer om geld; ze hebben er vooral veel tijd, energie en liefde in gestoken.

Vanwege het speciale karakter van de camping, hopen ze dat het in z’n huidige vorm kan voortbestaan. Ze nemen dan ook de tijd voor het vinden van een geschikte overnamekandidaat: „Als dat op korte termijn niet lukt, dan gaan wij het komende seizoen gewoon door. Dan zorgen we dat we extra ondersteuning krijgen.”

Héle betrokken groep

De belangrijkste reden om te zoeken naar een toegewijde partij, is de speciale band van het echtpaar met hun vaste gasten. „Dat is een héle betrokken groep. Ze helpen elkaar waar nodig, hebben begrip en respect voor elkaar. Het is een prachtige plek waar een ontspannen sfeer hangt. Een sfeer die gezamenlijk gecreëerd wordt. Voor sommigen van deze groep stort de wereld in als De Ruimte zou wegvallen…”

Juist voor die ‘stamgasten’ willen ze graag het karakter van de camping behouden „Wij strijden voor deze mensen. Het gaat niet om ons, nee het gaat om de sfeer die hier heerst, het behoud van de basis die wij hebben gelegd.”