Onderwijsminister Arie Slob.
Onderwijsminister Arie Slob. Valerie Kuypers

Vmbo in Dronten druk bezig om achterstand bij ‘sterk techniekonderwijs’ in te halen

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten is de enige regio in Nederland zonder goedgekeurd plan voor ‘sterk techniekonderwijs’ voor het vmbo. Het Almere College en het Ichthus College gaan op korte termijn naar het ministerie in Den Haag in een poging deze achterstand in te lopen.

Het kabinet heeft 100 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor het technisch vmbo. Alle 78 regio’s dienden een plan in en daarvan is alleen Dronten afgekeurd. „De overige regio’s zijn voortvarend aan de slag gegaan om te investeren in het technisch onderwijs”, schrijft minister Slob aan de Tweede Kamer.

Agrarische insteek

Uit de mededeling van de minister kan volgens rector Suzan Zandbergen van het Almere College niet de conclusie worden getrokken dat Dronten niet ambitieus is. Integendeel, er lag juist een ontzettend ambitieus plan met een specifieke agrarische insteek. Het ministerie zag het niet zitten. Volgens hen was het tè specifiek.

Op het moment dat het plan vorig jaar moest worden herschreven, brak de coronacrisis uit. Bovendien was er in die periode een directiewisseling bij het Almere College. Daarom heeft Dronten uitstel gevraagd en gekregen.

Inmiddels hebben de scholen de draad weer opgepakt. „We zijn héél druk om dat sterke techniekonderwijs ook voor de regio Dronten op de kaart te zetten”, zegt Zandbergen, „De eerste gesprekken tussen het Ichthus en het Almere College hebben plaatsgevonden en het ziet er goed uit.”

Meeliften op Kampen

Er is overwogen om het plan van vorig jaar aan te passen. Beide scholen voor voortgezet onderwijs zijn echter ook actief in Kampen. Daarom is besloten enigszins met de Hanzestad mee te liften.

Zandbergen: „Helemaal aansluiten bij Kampen zou gek zijn, want we zijn natuurlijk een regio met specifieke kenmerken. We willen ook het Drontense bedrijfsleven erbij betrekken. Die staan allemaal klaar, dus wat dat betreft hoeven we alleen de contacten maar aan te halen. We maken dus een eigen Drontens plan, maar maken wel gebruik van de kennis en expertise die in Kampen opgedaan is.”