Politiewagen op het stationsplein.
Politiewagen op het stationsplein. ©maartenheijenk.nl

‘Rellen’ in Dronten: Cruijff-court leeg, Meerpaalplein leeg, stationsomgeving leeg

Algemeen

DRONTEN - Er waren voor vanavond rellen aangekondigd in Dronten. Het leidde bij sommige autoriteiten tot lichte paniek. Maar tot een opstand tegen de coronamaatregelen is het niet gekomen. Integendeel: het was rustig in Dronten.

Vooraf was er enige scepsis over de oproep om onrust te veroorzaken. Rellen in het brave Dronten? We konden ons er niet zoveel bij voorstellen. De kreet ‘we gaan dronten in de vik steken’ (met een v) op Instagram gaf ook niet de indruk van een geoliede militaire operatie.

Serieus?

Maar ja… de politie nam het serieus en riep de jongeren op om thuis te blijven. Het jongerenwerk van De Meerpaal richtte zich in een videoboodschap tot potentiële relschoppers: „Doe normaal!” Het Ichthus College en Asv Dronten schreven berichten aan voetballers, leerlingen en ouders om iedereen op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.

Toen zelfs bij de burgemeester een digitaal vermanend vingertje omhoog ging op de gemeentelijke website, moest de verslaggever eraan geloven: op naar Dronten. Want het kan niet gebeuren dat er rellen in Dronten zijn en het lokale sufferdje is er niet bij.

Gaos time

De oproep van de vermeende actievoerders was in eerste instantie om naar het station te komen. „Gaos time”, schreef het brein achter de acties met een g. We zien op het stationsplein een jongen met een zwarte hoodie. Er staat een politieauto. Dat is het.

Later was de locatie veranderd. „Vandaag alle boys melden dronten Cruif!”, klonk het op de sociale media, „Neem je masker mee!” Bij het Cruijff-court in Dronten-zuid zien we twee mannen staan. Zou het dan toch? Nee, het zijn collega’s van het journaille. Een politiewagen rijdt stapvoets langs. Een politievrouw in een burgerwagen stopt. Een raampje gaat naar beneden: „Hopen dat we het rustig houden.”

Een rotje!

Het Meerpaalpein dan? Niemand te bekennen. Terug naar het station. De politieauto staat er nog. Als we de auto bij de ‘kiss and ride’ neerzetten, stopt er een auto achter ons. Een agent stapt uit. „We zien u rondrijden, zoekt u iets?” Jazeker, hetzelfde als u!

Een collega van Omroep Flevoland heeft een stuk of vijf autootjes met jongeren gezien op de parkeerplaats aan de kant van het BP-tankstation. Iemand heeft daar zelfs een rotje afgestoken. Een rotje!

Motregen

De motregen zal de actiebereidheid geen goed hebben gedaan. Als zelfs de wachtende politiemannen vanaf het stationsplein terugrijden naar het bureau, besluiten we nog één keer een rondje te maken. Cruijff-court: leeg. Op het Meerpaalplein slaat de klok van het gemeentehuis negen uur. De avondklok is begonnen. Het is het enige geluid dat we in het centrum horen. Terug bij het stationsplein is het ook daar leeg.

We gaan naar huis. Is het een nieuwsbericht waard dat er niks gebeurd is? Ach, laten we maar een paar regeltjes tikken. Anders is alle moeite voor niks geweest.

Opstootjes

Politie bij het Cruijff-court.
Een leeg Meerpaalplein.
Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 15 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 16 uur geleden