De bekabeling en constructie zijn klaar.
De bekabeling en constructie zijn klaar. Dick van de Graaf

Zonnedak boven parkeerplaatsen omdat het dak van De Meerpaal niet geschikt is

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten krijgt nogal wat vragen over het zonnedek boven de parkeerplaatsen achter het gemeentehuis. Eén van de vragen: waarom niet op het dak van De Meerpaal? Het antwoord is volgens wethouder Roelf Siepel eenvoudig: „Het dak van De Meerpaal is bouwkundig niet geschikt voor het gewicht van dit aantal zonnepanelen.”

Geert Gielen is verantwoordelijk voor het project PowerParking. Hij vertelt dat er op het dak van het gemeentehuis en de parkeerplaats in totaal 1.400 zonnepanelen komen, die ongeveer 400.000 kilowattuur opwekken: „Dat moet ongeveer voldoende zijn voor gebruik van het gemeentehuis en ook voor de laadpalen die hier een plekje krijgen.”

Innovatief

Volgens Gielen zijn het innovatieve panelen: „Er komt behoorlijk wat licht doorheen. Daardoor blijft het eronder redelijk licht, het wordt absoluut geen donkere ruimte.”

Ook de wethouder noemt het project ‘innovatief’: „Interessant is dat er een klein gebouwtje komt in de vorm van een transformaterkast met daarin een grote batterij. Daar kunnen we onze eigen energie opslaan en bufferen om de pieken in gebruik en productie wat te egaliseren.”

De ondergrondse kabels liggen er inmiddels en de constructie is gereed. De volgende stap is het plaatsen van de panelen.

Verbouwing gemeentehuis