Milieustraat gemeente Dronten.
Milieustraat gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl

Wethouder denkt héél voorzichtig over gratis milieustraat: „Is een politieke keuze”

Gemeente

DRONTEN - Héél voorzichtig denkt wethouder Roelof Siepel na over het gratis maken van de milieustraat. Hij is er echter nog niet van overtuigd dat dit de juiste keuze is.

In het verleden mochten de Drontenaren per jaar 300 kilogram vuilnis gratis naar de milieustraat brengen. Vorig jaar werd dit teruggebracht naar 100 kilo. Het kwam het gemeentebestuur op kritiek te staan. Zo vreesde de raadsfractie van de SP voor extra zwerfvuil.

De komende zomer stelt de gemeenteraad een nieuw afvalbeleisplan vast. Voorafgaand daaraan is er een enquête gehouden, heeft een klankbordgroep met 15 inwoners zich erover gebogen en hebben B en W wat ideeën op papier gezet. Donderdagavond gaat de raad zich er ‘met de benen op tafel’ over buigen.

Milieustraat optimaliseren

De klankbordgroep gaf de aanbeveling om de milieustraat te optimaliseren: „Ruimere openingstijden, ingang voor gratis stromen. Zorg dat iedereen makkelijk zijn grofvuil kwijt kan om dumpingen te voorkomen.” B en W zijn iets voorzichtiger en schrijven alleen: „Investeringen in de milieustraat zijn bespreekbaar.”

Gevraagd naar een toelichting zegt wethouder Siepel: „De essentie is: we moeten het voor de burger nòg gemakkelijker maken. Eén van de mogelijkheden is de drempel voor de milieustraat verder verlagen.”

Gratis storten

Dat kan wellicht door het verruimen van de openingstijden. Roelof Siepel: „Het zou bijvoorbeeld ook kunnen door toch weer terug te gaan naar het systeem waarbij je gratis mag storten op de milieustraat. Dat is een politieke keuze, die wij nu nog niet maken. Maar ik vind het in alle opzichten een te verkennen optie.”

Als bezoekers van de milieustraat zich niet meer hoeven te registreren en als er bij het in- en uitrijden niet meer gewogen hoeft te worden, biedt dat volgens de wethouder nieuwe mogelijkheden: „Dan kun je veel meer inzetten op het verlenen van service en op het adviseren over hoe je het afval dat daar gebracht wordt moet scheiden. Ik ben ervan overtuigd dat er stappen te maken zijn op het gebied van service.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 3 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 3 uur geleden