De waterspeelplaats in Kampen.
De waterspeelplaats in Kampen. eigen foto

Rotary wil waterspeelplaats: „Want er is nergens een plek waar je als kind wat kàn”

Algemeen

DRONTEN - Wat bij Hans Betzema in zijn jonge jeugd begon met ‘klooien’ in de weilanden en de slootjes, eindigde in een carrière als civieltechnisch ingenieur. Hij gunt de jeugd van Dronten hetzelfde, maar constateert dat er in zijn woonplaats eigenlijk geen mogelijkheden zijn om te spelen met water. Daarom is hij druk bezig met een plan voor een waterspeelplaats. Het geld is er inmiddels, alleen de locatie ontbreekt nog. Zodra die gevonden is, kan de aanleg beginnen.

Betzema is niet enthousiast over de huidige speelplaatsen in Dronten: „Ze zijn allemaal zó mooi… Er is nergens een plek waar je als kind wat kàn. Als je in een speelplaats een gat gaat graven, ben ik bang dat je op je donder krijgt. Wat mij betreft is het allemaal te netjes aangelegd.”

Overgewicht

Zijn plan voor een waterspeelplaats ontstond enkele jaren geleden, toen de regionale gouverneur van de Rotary opmerkte dat kinderen hier meer overgewicht hebben dan in de rest van het land: „Wij trokken ons dat een beetje aan.”

Hij dook in het onderwerp en kwam tot de conclusie dat kinderen die lid zijn van een sportclub genoeg bewegen. „Maar het buitenspelen is minder geworden. Kinderen zitten steeds meer binnen om te gamen enzovoorts. Daarom hebben wij gezegd: kunnen wij niet buiten iets regelen voor de niet-georganiseerde jeugd?”

Projecten in Afrika

„Zelf ben ik civiel ingenieur en heb ik altijd aandacht voor water gehad”, vervolgt Hans Betzema. Hij reisde zelfs de wereld over voor waterprojecten van de wereldwijde Rotary-organisatie in onder andere Afrika.

De link met Dronten was snel gelegd. „Ik dacht: er is nergens een plek waar je met water kan spelen. Ik ben gaan kijken in Kampen. Daar hebben ze een natuurspeelplaats naast de kinderboerderij met twee handpompen en wat goten. Kinderen kunnen daar klooien met water.”

Toen hij in Lelystad een soortgelijk project zag, besloot hij zijn kans te wagen: „Ik dacht het moet toch mogelijk zijn om dat ook in Dronten van de grond te krijgen?”

De Rotary was bereid mee te betalen, evenals het Geert Popkema Jeugdfonds. Ook de Heidemij had er oren naar en Samen Actief zegde 1.500 euro subsidie toe. Daarnaast loopt er nog een aanvraag voor een Europese subsidie.

Wisentbos

De volgende opgave was het vinden van een geschikte locatie. Betzema en de gemeente lieten het oog vallen op de locatie met het beoogde ooievaarsnest bij de Wisentbrug en het Wisentbos.

„Iedereen dacht: dat is leuk, er rijdt verkeer langs, er is sociale controle en je hebt maar een klein stukje nodig voor zo’n speelplaats”, aldus Betzema. Voor Staatsbosbeheer was het echter onbespreekbaar: „Zij vinden dat er genoeg activiteiten in het Wisentbos zijn.”

Kruizemunt

Het veldje bij het Van Veldhuizenbos tegenover de woningen aan De Volte viel ook af. Omwonenden wapperden met brieven, waarin is toegezegd dat het een grasveld blijft. Momenteel wordt er gekeken naar een grasveld aan de Kruizemunt in Dronten-zuid. De buurt heeft daarover een brief ontvangen en de Rotary hoopt dat het daar gaat lukken: „Al betekent klooien met water natuurlijk wel dat kinderen nooit helemaal droog en helemaal schoon blijven.”

De initiatiefnemer heeft inmiddels geleerd geen uitspraken te doen over wanneer de waterspeelplaats er ligt: „Ik ben er al twee jaar mee bezig. Maar als er eenmaal een plek is en iedereen is definitief akkoord, dan kan het afhankelijk van de definitieve tekeningen vrij snel.”

Aan die definitieve tekeningen wordt nu gewerkt. Hans Betzema: „De speelplaats zoals die in Kampen is vind ik een ideaal voorbeeld van hoe het zou kunnen. Er zijn ook bedrijven die allerlei pompen met mooie gootjes verkopen. Eerlijk gezegd vind ik dat te sophisticated, maar goed… ik ben niet de enige die erover gaat.”