Het CDA pleit voor stromend water en zeep.
Het CDA pleit voor stromend water en zeep. ivabalk

CDA wil een hygiënisch toilet voor winkelend publiek dat het niet kan ophouden

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft in verband met de coronamaatregelen drie mobiele openbare toiletten geplaatst in de winkelcentra van Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. De CDA-gemeenteraadsfractie is niet heel enthousiast. Willemien Wever vindt het geen hygiënische uitstraling hebben.

De winkels en de horeca zijn dicht. Daardoor zijn er voor het publiek geen sanitaire voorzieningen. Dat is knap lastig als je het niet zo lang kunt ophouden. „Wij kregen signalen van inwoners dat dit in sommige gevallen als problematisch wordt ervaren”, stelt de gemeente.

De gemeente heeft daarom in alle drie de dorpen een mobiel openbaar toilet neergezet: „Deze voorziening blijft staan zolang horeca en winkels gesloten blijven.” Het gaat om zogenaamde ‘dixi-toiletten’. Ze zijn geplaatst tussen een bouwhekken met spandoeken.

Toiletjuffrouw

Het CDA wijst erop dat een goede hygiëne een belangrijk onderdeel is van de coronamaatregelen. Volgens de fractie zijn in andere gemeenten toiletten neergezet, die zijn voorzien van stromend water, zeep, wastafels, toiletpapier en een toiletjuffrouw of schoonmaakploeg die de boel schoonhoudt.

Volgens Wever zijn de huidige toiletten niet coronaproof. Zij vraagt om volwaardige tijdelijke openbare toiletvoorzieningen in de drie dorpen.