Dinand Ekkel (CDA)
Dinand Ekkel (CDA) ©maartenheijenk.nl

Chip in rolcontainers? Maar wat als buren een vuilniszak in jouw container gooien?

Gemeente

DRONTEN - Het lijkt een mooi idee van het gemeentebestuur: een chip in alle rolcontainers, waardoor inwoners kunnen worden geregistreerd die hun afval niet goed scheiden. Suzanne Stoop van de PvdA heeft haar bedenkingen: „Want de minicontainer is heel fraudegevoelig.”

De PvdA’er noemde als voorbeeld dat ze een vuilniszak in de container van de buurvrouw stopt omdat die nog lang niet vol zit. „Maar wat als ik niet goed gescheiden heb? Krijgt mijn buurvrouw dan de rekening? Dat lijkt mij niet de goede manier.”

„Die verhalen ken ik ook”, voegde Dinand Ekkel (CDA) eraan toe, „Hoe makkelijk is het om, zeker in de winter in het donker, even een zak in de container van de buren te dumpen?” Hij pleitte ervoor om duidelijk aan de inwoners te vertellen wat er wordt gemeten en geregistreerd.

Ondersteuning

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) herhaalde nog maar eens, dat hij het chippen van de containers uitsluitend wil gebruiken als ondersteuning bij handhaving. Als de gemeente in een container afval aantreft dat niet gescheiden is, helpt het volgens hem als de ‘dader’ bij de gemeente bekend is.

Volgens Siepel biedt het chippen ook de mogelijkheid om extra service te verlenen, bijvoorbeeld aan inwoners die graag een tweede container willen hebben. Verder kan het volgens hem voorkomen dat inwoners hun container, die ze niet gebruiken, op Marktplaats aanbieden om aan een ander beschikbaar te stellen.