Danieke van Baal - GroenLinks
Danieke van Baal - GroenLinks ©maartenheijenk.nl

Meerderheid gemeenteraad vóór lagere afvalstoffenheffing voor kleine gezinnen

Gemeente

DRONTEN - De invoering van een lagere afvalstoffenheffing voor één- en misschien ook tweepersoonshuishoudens lijkt een uitgemaakte zaak in de gemeenteraad. Geen enkele fractie toonde zich de afgelopen week tegenstander.

Een tarief afhankelijk van het aantal bewoners is een milde vorm van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Een extremere vorm is het betalen per kilogram restafval of per klepopening. De felste voor- en tegenstanders van dat systeem zijn SP en GroenLinks. Zij zien allebei het tarief op basis van gezinsgrootte als redelijk alternatief.

„Het is eerlijker, maar nòg eerlijker is als het gebeurt op basis van kilo’s afval”, berustte Danieke van Baal (GroenLinks). „Differentiatie naar gezinsgrootte lijkt mij de enige mogelijkheid om te voldoen aan het principe van de vervuiler betaalt”, vond Frans Rietveld (SP).

Uitgemaakte zaak

B en W legden de gemeenteraad donderdag de eerste ideeën voor een nieuw afvalbeleidsplan voor. Daarin wordt ook het tarief afhankelijk van gezinsgrootte geopperd. Nu geen enkele fractie daarop tegen is, lijkt het een uitgemaakte zaak dat dit onderdeel wordt van het plan dat deze zomer moet worden vastgesteld.

Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 1 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 23 uur geleden