Suzanne Stoop (PvdA)
Suzanne Stoop (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Raad wil alle kosten van het afval betalen uit afvalstoffenheffing

Gemeente

DRONTEN - De PvdA sputtert tegen, maar een meerderheid van de gemeenteraad vindt nog steeds dat àlle kosten van de afvalinzameling rechtstreeks door de inwoners moeten worden betaald. Het betekent dat de hoogte van de afvalstoffenheffing jaarlijks wordt vastgesteld aan de hand van de inkomsten en uitgaven.

Die zogenaamde ‘kostendekkendheid’ van de afvalstoffenheffing zorgt ervoor dat de tarieven de laatste jaren fors stijgen. De meeste fracties in de gemeenteraad begrijpen dat wel. „Het afval blijft waarschijnlijk een steeds duurdere zaak worden”, zucht Foeke Bongers van Leefbaar Dronten.

Suzanne Stoop (PvdA) vindt dat het afval verwerkt moet worden in de rest van de gemeentebegroting. Ook zij weet dat de verwerking van afval steeds duurder wordt en dat de gemeente die uitgaven niet in de hand heeft. Ze wil de ruimte hebben om de tarieven te matigen als de kosten hoog oplopen.

Ammehoela

De gemeente stimuleert de inwoners om hun afval te scheiden en minder restafval aan te bieden. Stoop denkt dat een steeds maar stijgende afvalstoffenheffing daarbij niet helpt: „Dat kan als straf gevoeld worden. Een inwoner kan denken: ammehoela, ik kan wel mijn best doen, maar het scheelt me niks.”

De gemeente Dronten zamelt nu nog zelf het afval in. Als het aan de PvdA ligt, wordt er gekeken naar de mogelijkheid om dit uit te besteden: „Want àls je het kostendekkend wilt laten zijn, moet je ook naar de eigen kosten kijken. De rekening mag niet alleen bij de inwoner liggen.”

Het is niet anders

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) houdt zich op de vlakte als het om die kostendekkendheid gaat: „Het is de raad die kiest.” Hij voegt er wel aan toe dat afval nu eenmaal duurder wordt: „Het is helaas niet anders.”

Voor Leefbaar Dronten blijft de kostendekkendheid een keihard punt. Foeke Bongers roept het gemeentebestuur wel op om geen hele dure uitgaven te doen. Ook D66, GroenLinks, VVD en ChristenUnie houden in principe vast aan de kostendekkendheid. 

De PvdA denkt erover om het later deze maand in stemming te brengen. Vooralsnog lijkt er echter bij de rest van de gemeenteraad weinig steun om de kostendekkendheid los te laten.