De lawsoncipres in Biddinghuizen.
De lawsoncipres in Biddinghuizen. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De lawsoncipres aan de Cultuursingel in Biddinghuizen

Algemeen

(door Jaco Houweling)

De meeste bomen die ik de afgelopen jaren heb beschreven zijn bomen die in de winter hun blad laten vallen. Via de bladeren verdampt een boom vocht. In de winter kan een boom met zijn wortels erg moeilijk water opnemen. Zeker als de grond bevroren is. Als een loofboom in de winter zijn bladeren zou vasthouden en de wortels nemen geen meer water op, dan droogt de boom uit. 

Naast de groep bomen die hun blad laten vallen zijn er ook bomen die in de winter groen blijven. Eén van die wintergroene bomen is de lawsoncipres. Vernoemd naar de Schotse boomkweker Charles Lawson. 

Aan de Cultuursingel in Biddinghuizen staat een prachtige grote lawsoncipres. De lawsoncipres komt van nature in Noord-Amerika voor, waar hij tot wel 60 meter hoog kan worden en temperaturen van min 30 graden kan overleven. 

Of de lawsoncipres in Biddinghuizen ooit nog een echte winter gaat meemaken weet ik niet en de hoogste lawsoncipres in Europa is maar 42 meter hoog. Maar in Kloetinge in Zeeland staat wel een lawsoncipres van ongeveer 170 jaar oud. Zo oud moet deze in Biddinghuizen toch ook wel kunnen worden.

Een boompje opzetten