Els Trollmann uit Dronten met de presentatoren Peter Van de Veire en Geraldine Kemper.
Els Trollmann uit Dronten met de presentatoren Peter Van de Veire en Geraldine Kemper. RTL 5

Els Trollmann zat in Big Brotherhuis: „Eigenlijk een uit de hand gelopen geintje”

Algemeen

DRONTEN - „Ik heb veel in de buitenlucht gezeten, heb volop gebruik gemaakt van het bubbelbad. Die hottub was mijn ding.” Els Trollmann zat ruim drie weken in het Big Brotherhuis. Dagelijks was de Drontense te zien op RTL 5. Na een nominatie door haar medebewoners werd ze er twee weken geleden uit gestemd. In DeDrontenaar.nl blikt ze terug.


Voor de mensen die Big Brother niet volgen: wie is Els Trollmann?
Els: „Ik ben 57 jaar, heb twee kinderen en een fulltime baan. Vanaf mijn 27ste heb ik vijf jaar in Biddinghuizen gewoond, daarna 8 jaar in Lelystad en sindsdien in Dronten.”

Heb je jezelf opgegeven of heeft iemand dat gedaan?
„We zaten in de tuin te borrelen en hadden het over de eerste Big Brother. Een vriendin zei: er komt een nieuwe Big Brother. Waarop mijn zoon reageerde met: mam, daar ga jij niet aan meedoen. Ik heb toen gezegd: jij bepaalt niet wat ik wel en niet doe. Dus ik heb me aangemeld.”

Hoe werkt het als je je aanmeldt?
„Op een gegeven moment kwamen de mails binnen. Ik kwam de eerste selectieronde door, de tweede ronde, de derde. Ik had het toen nog niemand gezegd. En uiteindelijk ben ik dus in het huis geplaatst. Maar het was dus eigenlijk een uit de hand gelopen geintje.”

Waarom wilde je dit?
„Vanwege het experiment. Ik ben iemand die moeilijk de regie uit handen kan geven, ik wil altijd controle houden. Daarom vond ik het spannend om met onbekende mensen in een huis te zitten, om te kijken wat er met je gebeurt als je in zo’n huis zit en je hebt verder helemaal niks. Wat doet het psychisch met je? In hoeverre kun je het emotioneel aan? Dat wilde ik een keer meemaken.”

Was het wat je ervan verwacht had?
„Ik vond het superleuk. In het begin is het helemaal niet leuk, je moet erin komen, hebt nergens grip op. Maar het is leuk om te zien wat het met je doet. Hoe sterk ben je? Hoe ga je ermee om als je met een groep mensen zit die je niet zelf hebt uitgekozen? Hou je het vol? Wat gebeurt er met je als een ander zegt wat je moet doen? Wat als je je vrijheid opgeeft en Big Brother bepaalt de regels? Dat zijn de uitdagingen, dat is een kant van het leven die je in het dagelijks leven nooit meemaakt.”

Beschrijf eens hoe het is in het Big Brotherhuis.
„Het is terug naar de basis. Je hebt niks. Er is een schaakspel, rummikub en drie puzzels, daar moet je het mee doen. Je wordt wakker gemaakt wanneer Big Brother het wil, de lamp gaat uit wanneer zij het willen, Big Brother bepaalt wanneer je entertainment krijgt. Je hebt nergens grip op.”

Ben je 24 uur per dag met het spel bezig?
„Je bent 24 uur per dag druk met niks doen. Ik heb nog nooit zoveel niks gedaan in mijn leven. Die verveling vond ik het zwaarste.”

En toch hoor je van iedereen dat het intensief is.
„Het is heel zwaar. Ga jij maar eens de hele dag op de bank zitten zonder dat je iets hebt. Je hebt geen muziek, er zijn continu mensen om je heen, je hebt geen eigen plek, je hebt 125 camera’s op je, je kunt nergens heen. Dat is de uitdaging: hoe ga je dan met mensen om, wanneer word je mensen zat? Dat is best intensief.”

Wat heb je het meest gemist?
„Mijn kinderen natuurlijk. En m’n hondje. Maar daar had ik me op ingesteld. Wat ik daarnaast het meest gemist heb is m’n eigen ik, dat ik zelf bepaal wat ik doe. Dat kàn daar niet, je zit gewoon gevangen.”

Heb je moeilijke momenten gekend?
„Ja, na de nominaties. Dan denk je ’s nachts aan de oneerlijkheid, aan dat je er helemaal niet uit wilt, aan het spel, aan wat er achter je rug gebeurt. En verder was het moeilijk om lange dagen niks te doen, om alle regie los te laten.”

Ben je jezelf gebleven?
„Jazeker. Volop!”

Want ben je je voortdurend bewust van die camera’s?
„Ja. Ik heb niet alles blootgegeven, niet alles verteld over bijvoorbeeld mijn privéleven. Op een gegeven moment word je wel makkelijker, maar in mijn uitspraken heb ik er wel steeds op gelet. Ik heb maar een paar dingen gezegd die eigenlijk niet kunnen.”

Er zijn verschillende mensen uit zichzelf uit het huis vertrokken. Kun je je daar iets bij voorstellen?
„Ik zou er nooit vrijwillig uitstappen. Maar sommigen zijn gewoon geknakt, die konden het niet aan. En daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het is psychisch zwaar en daar gaat de één anders mee om dan de ander.”

Wat vind je ervan dat jij bent weggestemd?
„Daar baal ik van, ik was er graag in gebleven. Ik ben mentaal een lastige speler, ik ben een sterke speler en ik kan een groep bij elkaar houden. Het is een tactische zet geweest.”

Er is nogal wat kritiek op de huidige Big Brother. De kijkcijfers zijn niet geweldig, mensen vinden dat het allemaal teveel gestuurd wordt.
„Daar kregen we binnen niets van mee. Ik vind juist dat er weinig spelelement in zat, we moesten onszelf vermaken. Het belangrijkste verschil met de eerste editie is volgens mij dat je toen alleen Nederlanders had. In ons huis is een Nederlands en een Belgisch kamp ontstaan. Dan krijg je dat iedereen tactisch gaat spelen en dat je in teamverband gaat spelen. Wij waren te veel met de nominaties bezig.”

Hoe waren na afloop de reacties van je omgeving, van je kinderen?
„Positief! Ze hebben gelukkig geen andere Els gezien dan de Els die zij kennen. Ik ben mezelf geweest in het huis. Ik had me van tevoren voorgenomen om me niet te laten overhalen om gekke dingen te doen.”

Heb je ook veel reacties van onbekenden gehad?
„M’n hele Instagram en Facebook staan vol. Heel veel leuke reacties.”

Maar ongetwijfeld ook negatieve reacties.
„Ach, dat boeit me niet, dat vind ik niet interessant. Niemand kan oordelen over wat de bewoners in het huis meemaken. Als ik daar op in moet gaan… Daar sta ik ver boven. Hetzelfde geldt voor wat er in het huis over je gezegd wordt. Vergeet niet: iedereen is met dat spel bezig en daar hangt een prijskaartje aan. Als ik moet tennissen, dan wil ik winnen. En als ik het Big Brotherhuis in ga, dan wil ik ook winnen. Daar is toch niks mis mee? Daar mag geen enkele bewoner op afgerekend worden.”

Hoe kijk je er al met al op terug?
„Positief. Ik baal ervan dat ik er uit ben, maar het hele Big Brotherproject vind ik super. Het ziet er goed uit, ze hebben het goed voor elkaar. Ik kan geen negatief ding opnoemen.”

Els Trollmann