Marion Kootstra in gesprek met de koningin.
Marion Kootstra in gesprek met de koningin. Amber Boeve

Marion Kootstra uit Dronten sprak met Máxima: „Ze is oprecht geïnteresseerd”

Algemeen

DRONTEN - Marion Kootstra van busvervoerbedrijf Márion Reizen uit Dronten had deze week een bijzondere ontmoeting. Samen met vier collega’s sprak ze drie kwartier lang met koningin Máxima over de problemen van haar branche tijdens de coronacrisis.

Vanwaar deze uitnodiging?
Marion Kootstra: „Ik ben heel erg betrokken bij de branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer en heb daar een paar functies. We zijn al een hele tijd aan het lobbyen in Den Haag om onder de aandacht te brengen dat de huidige steunpakketten niet voldoende zijn voor onze branche.”

Hoe hoorde je dat de koningin jullie wilde spreken?
„Vorige week werd ik gebeld door de voorzitter. Die zei dat er wat meer aandacht kwam. Dan denk je aan de minister, maar hij vertelde dat de belangstelling van het Koninklijk Huis kwam. Ik dacht: waar wil hij heen? En toen kwam het bericht dat koningin Máxima een zoom-meeting wilde met een aantal ondernemers. Of ik daar bij wilde zijn.”

Hoe heb je gereageerd?
„Ik dacht: wat een eer…. Ik kon alleen maar ‘ja’ zeggen natuurlijk.”

Wat was de insteek van de koningin?
„Zij wilde weten hoe het gaat in de branche en met ons, wat wij allemaal doen om deze crisis door te komen, wat wij nodig hebben, hoe wij de toekomst zien. En ze wilde ook van alles weten over duurzaamheid in onze branche.”

Waarover wilde ze specifiek met jou praten?
„Het was haar niet ontgaan dat wij met onze ambulancebus Covid-patiënten vervoeren naar ziekenhuizen waar nog ruimte is. Dat vond ik heel bijzonder.”

Hoe lang duurde het gesprek?
„We hebben drie kwartier met haar kunnen spreken.”

Had je het idee dat je jouw verhaal kwijt kon?
„Zeker! Ze was enorm geïnteresseerd, had zich goed geïnformeerd, had zich goed ingelezen en was van alles op de hoogte. Dat was fijn. Het was niet alleen dat ze ons verhaal wilde aanhoren, ze wist ook waar het om gaat en waar de pijnpunten liggen.”

Jij hebt er dus een goed gevoel aan overgehouden?
„Het feit dat het bij haar onder de aandacht is, geeft inderdaad een goed gevoel. Het zorgt voor publiciteit en het is plezierig dat het ook bij het koningshuis is opgevallen hoe zwaar onze branche het heeft.”

De koningin heeft weinig politieke macht. Gaat het voor jullie nog iets opleveren?
„Dat vind ik lastig in te schatten. Zij kan moeilijk tegen de Tweede Kamer zeggen: ik vind dat zij wat extra’s nodig hebben. Ik denk dat het onze lobby versterkt, maar of het wat oplevert? Dat moet ik het eerst nog zien.”

Wat voor indruk maakte Máxima persoonlijk op jou?
„Ze is op een prettige manier heel zakelijk en ze is oprecht geïnteresseerd. Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar die oprechtheid maakte het makkelijk. Ze wilde heel veel weten, dat vond ik mooi.”

Was jij een aanhanger van het koningshuis?
„Ik waardeer dat ze er zijn en ik volg het. Maar ik sta op Prinsjesdag niet met een vlaggetje langs de route in Den Haag.”

Is dat sinds dit gesprek veranderd?
„Ik had van haar al wel het beeld van: wat ze doet, doet ze met passie. En dat merkte je heel duidelijk.”

Belangrijker dan hoe deze ontmoeting verliep, is natuurlijk de vraag hoe het met jullie bedrijf gaat.
„Die situatie verandert eigenlijk niets. Het blijft zorgelijk en dat geldt voor onze hele branche. Het is op dit moment wat rustiger met het vervoeren van Covid-patiënten. Dat is een goed teken, want dat betekent dat de ziekenhuizen het weer aankunnen. Het detacheren van chauffeurs aan het Witte Kruis voor de Covid-testbusjes in Utrecht is ook mooi voor het personeel. Maar het liefst starten wij binnenkort weer met de werkzaamheden waar we goed in zijn en wat we het liefste doen.”

Hoe lang kunnen jullie dit nog volhouden?
„We worden overeind gehouden door de steun van de overheid. Als het straks weer gaat draaien, moet alles weer betaald worden. Daar maak ik me zorgen over. Voordat wij weer boven Jan zijn, moeten we denk ik wel twee of drie jaar werken. Als we weer kunnen rijden en de mensen hebben weer het vertrouwen om met vijftig man in een bus te stappen, dan wil dat nog niet zeggen dat wij meteen de omzet hebben die we gewend waren. Ik hoop dat daar straks begrip voor is. Hoe dat afloopt, dat weet ik niet. Dus het blijft zorgelijk.”

In die zorgelijke tijd was dit gesprek met Máxima een lichtpuntje?
„Een opsteker, ja absoluut. Ik vond het heel spannend en het was fijn om te ervaren dat we niet voor niks zo druk aan het lobbyen zijn. We zijn als branche heel klein en we willen het netjes doen. We zijn één keer met een heleboel touringcars naar Den Haag geweest en dan zie je op een filmpje dat iedereen keurig stopt voor mensen op het zebrapad. Dat is de hoffelijkheid van onze branche. Het met de vuist op tafel slaan zit niet in ons. Daarom is publiciteit voor ons zo belangrijk. En dat is nu gelukt, want koningin Máxima is wat dat betreft toch het hoogst haalbare.”