De eigenaar van de kwekerij is geƫxecuteerd.
De eigenaar van de kwekerij is geƫxecuteerd. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | Stukje geschiedenis bij de grootbladige els aan de Galop

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Sommige mensen vinden bomen in de winter maar saai. Veel liever zien mensen de bomen vol in het blad. Maar kijk nu eens naar de boom op de foto. Of nog beter, zoek de boom in het echt eens op aan De Galop in Dronten. Je zult zien, ook zonder blad is deze boom prachtig. En nu kunt u de structuur van de takken goed zien. 

De boom bloeit nu en later in het jaar verschijnen de elzenproppen, waaraan u kunt zien dat ook dit een soort els is. Deze boom is een grootbladige- of spaeth els. 

De grootbladige els is goed aangepast aan droge zomers, groeit op bijna alle soorten grond en kan ook goed tegen wind. Geen wonder dus dat de boom op de vierde plaatst staat in de top tien van meest toegepast straatbomen in Nederland.

Deze boomsoort is in 1908 door de Duitse kweker Ludwig Spaeth ontdekt op zijn kwekerij in de buurt van Berlijn. Deze kwekerij bestond al sinds 1720 en heeft tot 1946 bestaan. Omdat de laatste eigenaar van de kwekerij niets wilde weten van de naziā€™s werd hij in 1945 in een concentratiekamp geĆ«xecuteerd. Tegenwoordig is van de kwekerij een prachtige bomentuin gemaakt.

Een boompje opzetten

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 21 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 22 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 22 uur geleden