Het Ruim in winkelcentrum Suydersee.
Het Ruim in winkelcentrum Suydersee. ©maartenheijenk.nl

Vastgoedeigenaren: Past sloop van Het Ruim in straatje van de grote beleggers?

Algemeen

DRONTEN - Eigenaren van panden aan Het Ruim in winkelcentrum Suydersee zetten zich af tegen de brandbrief van de Belangenvereniging Vastgoedeigenaren Vitaal Suydersee, waarin gepleit wordt voor 10 tot 20% minder winkels. De eigenaren suggereren dat het slopen van winkels aan Het Ruim past in het straatje van de grote beleggers.

Ingezonden brief:

Onlangs verscheen in DeDrontenaar.nl en op Omroep Flevoland het bericht dat pandeigenaren in een brandbrief voor 10 tot 20% minder winkels in Suydersee pleiten.

Maar wie zijn die vastgoedeigenaren? En zijn alle pandeigenaren verenigd in de opgerichte belangenvereniging vastgoedeigenaren vitaal Suydersee? Er wordt gesproken over het “rommelige” deel van het winkelcentrum (omgeving Het Ruim). Dit deel zou een uitgelezen gebied zijn om extra woningen te realiseren.

Maar is dat zo?

Allereerst zijn veel pandeigenaren met een pand aan Het Ruim geen lid van de genoemde belangenvereniging. Veelal zijn dit winkeliers van het eerste uur, die gestopt zijn en nu hun pand verhuren. De huuropbrengst is voor hen een belangrijke bron van inkomen, hun pensioen. Willen zij dit zomaar opofferen? Nee dus. Er is volgens de vereniging sprake van een behoorlijke leegstand. Maar zit die leegstand in de panden aan Het Ruim? Nee dus, er staat nu één pand te huur en verder is alles gevuld. En voor dit pand is ook belangstelling.

En is Het Ruim rommelig? Dat is maar net hoe je er tegen aan kijkt. In feite is dit deel van het centrum een stukje “erfgoed” van de gemeente En dat er wat opgeknapt moet worden, daar is iedereen het wel mee eens. Zelfs de gemeente schrijft in haar actieplannen dat dit gebied kansrijk is voor (startende) ondernemers en nieuwe concepten. Zij is zelfs bereid hier in te investeren. De gemeenteraad heeft besloten dat dat dit jaar nog moet gaan gebeuren.

Kenmerkend voor dit deel is dat er rondom de fontein de nodige horeca is gevestigd, die hier sfeer en gezelligheid brengt. Voor andere ondernemers is dit de kans om te kunnen starten met hun onderneming. Waarom? Omdat de huren in dat deel van het centrum over het algemeen behoorlijk lager liggen dan elders in het centrum. Je kunt dit deel van het centrum dus beschouwen als een soort kweekvijver. Moet we dat opofferen? Geen goed idee.

En is het niet zo dat wanneer je door winkelcentrum Suydersee loopt het opvalt dat er zich op Het Ruim meer winkelend publiek bevindt dan in de rest van het centrum? In dit deel is het misschien niet zo strak maar wel gezelliger en meer sfeervol.

Volgens minister Kajsa Ollongren zou de gemeente Dronten kunnen groeien van de huidige ca 42.000 inwoners naar 60.000 a 70.000 inwoners. In 2006 werd het nieuwe winkelcentrum Suydersee met een groots vertoon geopend. Het centrum was gebouwd op een groei naar 50.000 a 60.000 inwoners. Wat is daarmee gebeurd? Nog steeds rond de 40.000 inwoners. Wat gaat er gebeuren als we nu echt doorgroeien naar 70.000 inwoners en we hebben de nodige winkels aan Het Ruim gesloopt? Hebben we dan nog genoeg winkelmeters of moeten we elders maar weer een winkelcentrum bouwen. Lijkt ons niet verstandig.

Of zou het idee om de panden aan Het Ruim te slopen meer in het straatje passen van de grote(re) beleggers, zoals PPF, etc. Zij hebben leegstand. Zouden zij met de sloop van de winkels aan Het Ruim hun winkels weer kunnen vullen met huurders die nu aan Het Ruim gevestigd zijn? En dan naar alle waarschijnlijkheid tegen behoorlijk hogere huren?

En wie zou de sloop moeten betalen? Je kunt toch moeilijk de rekening daarvan via de gemeente neerleggen bij de inwoners? Bijvoorbeeld door een forse verhoging van de onroerend zaak belasting? Immers, je moet niet alleen pandeigenaren uitkopen maar ook hun huurders compenseren.

Kortom, het lijkt ons geen goed idee en zeker financieel geen haalbare kaart.?

Laten we inzetten op een groei van de gemeente Dronten, zoals in 2006 al bedoeld. We worden dan wellicht ook weer interessant voor huurders.

En gemeente Dronten, investeer 2021 in dit deel!

Kortom, bezint eer gij begint.

Fred Visch
namens een aantal vastgoedeigenaren