Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Huishoudens in Dronten krijgen maximaal 1.200 euro als bijdragen in woonkosten

Gemeente

DRONTEN - Drontenaren die minder inkomsten hebben door de coronacrisis, kunnen bij de gemeente aankloppen voor een tegemoetkoming. Deze bedraagt over het eerste half jaar van 2021 maximaal twaalfhonderd euro per huishouden.

De bijdrage maakt onderdeel uit van een landelijke regeling. Vanuit Den Haag wordt hiervoor 194.000 euro overgemaakt naar de gemeente Dronten. Wethouder Peter van Bergen weet niet of dat voldoende is voor de manier waarop Dronten inhoud geeft aan de maatregel. „De regeling levert een financieel risico op voor de gemeente”, waarschuwt hij de gemeenteraad.

In de problemen

De regeling is bedoeld voor huishoudens die als gevolg van corona te maken hebben met een ‘onvoorzienbare, onvermijdelijke en plotselinge terugval in hun inkomen’. „Deze huishoudens kunnen daardoor in de problemen raken met de betaling van hun noodzakelijke kosten, waaronder woonkosten”, aldus Van Bergen.

Er zijn diverse voorwaarden aan deze tegemoetkoming verbonden. Zo moet het inkomensverlies minimaal 30% zijn en moet het aandeel woonkosten minimaal 40% van het inkomen zijn. Ook worden de eerste 600 euro van de woonkosten per maand niet vergoed.