Ferdinand Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus Arenda Oomen Fotografie

Grapperhaus gaat bedreigingen aan Huijbregts in Dronten aankaarten in Amerika

Algemeen

DRONTEN - Minister Ferd Grapperhaus gaat zijn internationale contacten aanspreken over de bedreigingen aan het adres van de familie Huijbregts in Dronten. Hij laat de zaak aankaarten bij de Amerikaanse overheid.

Mensen die zoeken naar een anoniem IP-adres, worden soms via de Verenigde Staten verwezen naar het ‘digitale middelpunt’ van Nederland: het adres van Huijbregts Automatisering aan de Haringweg in Dronten. Dit leidt af en toe tot bedreigingen. VVD-kamerlid Helma Lodders heeft hierover vragen gesteld aan de minister.

Geen strafbaar feit

Grapperhaus maakt in zijn beantwoording duidelijk dat de rol van de politie beperkt is: „Het herleiden van een IP-adres naar bepaalde coördinaten is geen strafbaar feit; er ligt dus ook geen taak bij de politie om dit ongedaan te maken. Daar waar wel sprake is van strafbare gedragingen, zoals bedreiging, begrijp ik dat de politie reeds optreedt.”

Naast de rol van de politie bij bedreigingen, ziet de minister geen noodzaak voor ‘aanvullende interventies’ vanuit zijn ministerie. Wel heeft hij zijn medewerking toegezegd bij het leggen van contacten met de instellingen die verantwoordelijk zijn voor het aanwijzen van de Haringweg als middelpunt van Nederland: „Dat kan de betroffen familie helpen om de uit deze kwestie voortvloeiende schade via een civielrechtelijke procedure te verhalen.”

Ook stelt de minister dat de berichten rond de familie Huijbregts aantonen dat de overheid niet langer afzijdig kan blijven bij het reguleren van het internet. Hij meldt dat daarvoor verschillende maatregelen worden genomen.

Huijbregts Automatisering

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden