Roelof Siepel - wethouder ChristenUnie
Roelof Siepel - wethouder ChristenUnie ©maartenheijenk.nl

Regelgeving voor tweede woning op agrarische erven is helemaal mislukt

Gemeente

DRONTEN - Het beleid van de gemeente Dronten om te voorkomen dat iedere agrariër zomaar een tweede bedrijfswoning mag bouwen, is mislukt. Wethouder Roelof Siepel heeft daarom het bestaande beleid ingetrokken en het college van B en W is bezig met het opstellen van nieuwe regels.

Er is in de gemeentepolitiek van Dronten de afgelopen jaren veel gesproken over tweede woningen op agrarische erven. Het gemeentebestuur dacht het daarna aardig dichtgetimmerd te hebben. Dat blijkt een misvatting te zijn.

Pensioen

Het was de bedoeling tweede bedrijfswoningen toe te staan als een met pensioen gaande agrariër op zijn perceel wilde blijven wonen. Nu blijkt echter, dat de regels veel te ruim zijn geformuleerd. Alle agrariërs van rond de 50 jaar die zeggen hun bedrijf binnen een jaar of tien te willen overdragen, kunnen aanspraak maken op een vergunning.

Dat was nooit de bedoeling. B en W hebben daarom de bestaande regels vorige week ingetrokken. Voorlopig gaat het gemeentebestuur maatwerk hanteren en ondertussen wordt er gewerkt aan nieuwe regels.